Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom címmel nyílik kiállítás Törőcsik Mari a Nemzeti Színházban töltött évtizedeinek emlékére november 22-én a teátrumban. A színház mindhárom emeletén látható tárlaton a kivételes alkotó 1958–1979 és 2002–2021 közötti fotói és más emléktárgyai idézik fel ennek a rendkívüli pályának az ország vezető színházához kötődő legfontosabb állomásait. A kiállítást Koltai Lajos és Udvaros Dorottya nyitja meg. A kurátor Kornya István.

Negyven év hatvan képben – egy felejthetetlen pálya pillanatai, egy pályáé, amelynek hat évtizedéből négy a Nemzeti Színházban telt el. Ezeket az időszakokat idézik fel mások mellett Keleti Éva, Benkő Imre és Eöri Szabó Zsolt fényképei. Összesen több mint százharminc szerepéről tud a színházi archívum, ebből hatvanötöt a Nemzeti Színház előadásaiban játszott. Egy régebbi nyilatkozatában a színésznő maga is arról beszélt, hogy pályáját a Nemzeti Színházban kezdte és onnan is fog visszavonulni, miközben büszkén emlegette azt is, hogy a 2002-ben megnyíló új Nemzeti társulatába elsőként őt szerződtette Schwajda György igazgató. Utoljára a 2016-ban bemutatott Galilei életében lépett itt színpadra.

Törőcsik Mari és Soós Imre a Körhinta című filmben (fotó: Magyar Nemzeti Filmalap)

Bérces László 2016-ban megjelent beszélgetőkönyvében Törőcsik Mari úgy nyilatkozott, hogy a pályán eltöltött hatvan év után talán hét-nyolc olyan estéje volt, amikor csak a jóisten tudja, mi által, de elrepül az előadás. De nem volt teljesen igaza: ez a repülés sokkal hosszabb ideig tartott, és nem csak hét-nyolc estén át sodorta magával a nézőket. Ennek lenyomataiba pillanthatunk most bele a Nemzeti Színház kiállításán.

A kiállítás létrejöttében közreműködött: Flament Krisztina és Kovács Karolina. A fotók forrása a Magyar Távirati Iroda (MTI), az Országos Színháztörténti Múzeum és Intézet és a Nemzeti Színház archívuma.

Kiemelt kép: Törőcsik Mari (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)