Művészi fotókiállítással idézi vissza az egykori balettintézet hangulatát, illetve tiszteleg az épület és a balett összefonódása előtt a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) és a Drechsler palota megújulásáért felelős kivitelező, a DVM group közös kulturális projektje. A The Art Around us – Képek a volt Balettintézetből szabadtéri installáció 2021. június 24. és július 5. között ingyenesen tekinthető meg a Szervita téren.

Az Andrássy úton található, 135 éves Drechsler palota jelenleg teljes körű, műemlékvédelmi előírások mentén zajló felújítás alatt áll, hogy hamarosan új funkciót betöltve ötcsillagos hotelként születhessen újjá. Az épület renoválását végző DVM group – együttműködésben a Magyar Táncművészeti Egyetemmel (MTE) – egyedülálló fotó- és videósorozatban tiszteleg a palota ikonikus múltbéli funkciója előtt, egyben megörökítve az épület teljes rekonstrukció előtti utolsó állapotát. A rendhagyó kulturális projekthez a MTE-t, az intézmény művészeti vezetőjét, Volf Katalin táncművészt, és az egyetem tanítványait hívták segítségül, hogy az épület különböző helyszínein a miliő által inspirált mozdulatokkal idézzék fel azokat a hosszú évtizedeket, amikor itt működött a hazai táncművészet kiemelkedő képzési intézménye, ugyanakkor jövőképet is felvázoljanak, fiatal tehetségek bemutatásával.

Balettintézet kiállítás-Hargitay Olivér / DVM group

„1949-től egészen 2002-ig a Drechsler palota adott helyet az Állami Balett Intézetnek, az épület története összeforrott az intézménnyel, aminek köszönhetően mindmáig balettintézetként él a köztudatban. A magyar balett kiemelkedő alakjai nevelkedtek e falak között, a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóinak jelentős része is itt sajátította el azokat a szakmai alapokat, amelyeket most ők adnak tovább a jövő generációinak. A DVM group együttműködésével készített fotó- és videósorozat az épületnek és a balettnek ezt az összefonódását idézi meg, szimbolikusan bemutatva, ahogy a múlt összeér a jelennel és a jövővel, mind a tánc, mind az épület tekintetében” – mondta Volf Katalin, a Magyar Táncművészeti Egyetem művészeti vezetője.

A Drechsler palota változatos épületrészeinek még a bontási és felújítási szakaszban is megmutatkozó szépsége tökéletes hátteret adott ahhoz, hogy vizuálisan hangsúlyozhassuk a balett-táncosok új generációjának kifinomultságát és tökéletes mozdulatait. Ennek a kivételes együttműködésnek köszönhetően egyedülálló lehetőséget kaptunk arra, hogy megragadjuk a különböző művészeti formák: az építészet, a tánc, a fotó és a film kapcsolatát. Fontosnak tartottuk, hogy ilyen formán is tisztelegjünk az épület múltja előtt, amellett, hogy az értékmentő felújítás révén a hosszú távú fennmaradását is biztosítjuk” – fogalmazott a projekt kapcsán Massányi Tibor, a DVM group ügyvezető partnere.

Kiemelt kép: Balettintézet kiállítás (Forrás: Hargitay Olivér / DVM group)