Két héten át a döntőbe jutásért párbajoztak a Virtuózok V4+ Szlovénia tehetségei, most azonban kiderült, hogy kik azok a versenyzők, akik a szuperzsűri, Maestro Plácido Domingo előtt is megmutathatják magukat.

Öt ország hét tévécsatornáján egyszerre, egy időben láthatták a nézők a Virtuózok V4+ Szlovénia második nemzetközi elődöntőjét. Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Szlovénia tehetségei vívtak párbajt, továbbjutásukról a nemzetközi zsűri – Miklósa Erika világhírű koloratúrszoprán operaénekes, a horvát sztárcsellista, HAUSER, Steven Mercurio amerikai karmester, Gabriela Rachidi, a Český Krumlov-i zenei fesztivál igazgatója, Harvey Goldsmith világhírű producer és Pablo Sáinz Villegas klasszikus gitáros – döntött.

A fiatal versenyzők teljesen magukkal ragadták a zsűritagokat. A szlovén hárfás kislány, Evelin Greblo – aki a táncban is kimagaslóan teljesít – nem csak zenészként, hanem zeneszerzőként is bemutatkozott, ugyanis versenyszáma után előadta saját szerzeményét, amihez egy légycsapóra is szüksége volt. Pablo Sáinz Villegast teljesen elvarázsolta Evelin, a spanyol gitárművész még flamencot is táncolt a kislánnyal. Hatalmas volt a cseh Ondřej Toman izgalma és boldogsága. Szülei sajnos nem tudták elkísérni a versenyre, mert anyukája várandós volt a kishúgával, aki épp a Virtuózok felvételei során született meg. A zenésztársai végig drukkoltak Ondrejnek, aki elődöntős versenyszámával újszülött kishúgát köszöntötte.

Evelin Greblo és Pablo Sáinz Villegas zsűritag táncra perdültek (Fotó: virtuozok.hu)

Extra produkcióként a világhírű olasz tenor, Andrea Bocelli fia, Matteo Bocelli lépett színpadra a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséretével, az egyik zsűritag Steven Mercurio vezényletével. Matteo 20 évesen Verdi áriákkal debütált, fellépett Meghan Markle és Harry herceg előtt, és ő hallható Az oroszlánkirály betétdalának új változatában.

A második nemzetközi elődöntő továbbjutóival – Dávid Roland Mózes (zongora) – Magyarország, Ondřej Toman (klarinét) – Csehország, Klára Valentovičová (furulya) – Szlovákia, Maciej Kasperek (fuvola) – Lengyelország, Evelin Greblo (hárfa) – Szlovénia – immár teljesség vált a decembere 16-i döntő névsora. Maestro Plácido Domingo szuperzsűrivel kiegészülve a tíz versenyző közül öt országonkénti nyertest, valamint a győztesek által megszavazott Best of Talents különdíjast hirdetnek. Az öt ország fődíjasainak nyereménye egyenként bruttó tízezer euró, emellett felléphetnek Plácido Domingóval 2023. március 4-én Budapesten, az MVM Dómban. Az öt fődíjas számára a HUNGAROTON közös lemezfelvételt biztosít. A Best of Talents díj nyertese egy világsztárral együtt adhat koncertet a HAUSER és Harvey Goldsmith által közösen alapított HAUSER Virtuosos Talent Managament jóvoltából. Az ezüstérmesek nyereménye egy-egy Hollóházi porcelán hegedű és egy koncertfellépés a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával a Zeneakadémia Nagytermében.

Kiemelt kép: A Virtuózok zsűrije és Matteo Bocelli (Fotó: virtuozok.hu)