Megtartották a Tamási Áron Színház legújabb bemutatójának, a Szerelem és más bűntényeknek az olvasópróbáját, melyet Stefan Arsenijević azonos című filmje alapján Theodor-Cristian Popescu állít színpadra. Az előadásban a társulat valamennyi színészét viszontláthatja a közönség, a bemutató várható időpontja március 4.

A Szerelem és egyéb bűntények finom iróniával, némi abszurd színezettel és romantikával megfűszerezve tárja elénk a kelet-európai valóságot, az egykori keleti blokk panelrengetegeiben élők hétköznapjainak keserédes mozzanatait. A történetben a belgrádi alvilág kilátástalan viszonyai közepette Anica új életre vágyik, de mielőtt elhagyná a szerb főváros betondzsungelét, elhatározza, hogy lezárja addigi életének elvarratlan szálait. A szereplők között megismerhetjük Milutint, a pitiáner maffiavezért, aki most kezd ráébredni a kisstílű gengszterélet hiábavalóságára, míg lánya, a 16. életévét betöltő Ivana, szuicid hajlamai mellett némán hódol a szappanoperáknak és a narancsoknak. Érdekes figura Stanislav is, a kívül marcona, de belül menthetetlenül romantikus fiatalember, aki méltán tekinthető Milutin leendő utódjának. Az éppen kipattanóban lévő gengszterháború előszelében megjelenik Nikolija, a hentesboltját féltő asszony, valamint Stanislav anyja, az egykor jobb napokat látott énekesnő is, akinek fellépéseit titokban saját fia finanszírozz.

A darab érdekessége, hogy egyetlen nap eseményeit dolgozza fel. A film forgatókönyvét Stefan Arsenijević, Srdjan Koljevic és Bojan Vuletic írta, az előadás szövegkönyvének elkészítésében a szentgyörgyi közönség által már ismert Kiliti Krisztián (az Életigen rendezője) is szerepet vállalt dramaturgként. Az előadást a tordai származású Theodor-Cristian Popescu rendezi, aki 1994-ben Bukarestben végezte a színházrendezői szakot, utána Montanában tanulta tovább a rendezés művészetét, majd a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen doktorált. Szakmai életútja rendkívül változatos: rendezőként dolgozott a kolozsvári és marosvásárhelyi színházaknál, tanárként tevékenykedett a marosvásárhelyi, bukaresti és montanai színművészeti egyetemeken, valamint a montréal-i Québec Egyetemen és a kanadai Nemzeti Színháziskolában (National Theatre School of Canada). Két független színházi társulatot hozott létre és működtetett Bukarestben, illetve Montréal-ban, jelenleg a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendezői szakán tanít.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Szerelem és egyéb bűntények olvasópróbájáról (Fotó: Tamási Áron Színház)