A szegedi MASZK Egyesület őszi programsorozata ezúttal is sokszínű színházi kínálattal, hazai és határon túli fellépőkkel várják a nézőket egészen október közepéig a Régi Zsinagógába.

A 31. THEALTER fesztivál különleges pluszprogramjaként szeptemberben a Szentendrei Teátrum friss és izgalmas idei koprodukciós bemutatóiból három nagyon különböző, de egyaránt figyelemre méltó előadással érkezik. Szeptember 18-án, szombaton az Árvák című előadás nyitja a programsorozatot. Dennis Kelly feszültséggel teli kamaradrámáját Horváth János Antal állította színpadra, a magyarországi bemutató szereplőit Lovas Rozi, Lengyel Tamás és Molnár Áron formálják meg. Másnap a 2011-ben a legígéretesebb drámaírónak választott Wolfram Lotz A nevetséges sötétség című hangjátéka nyomán íródott különleges darab lesz megtekinthető. A Joseph Conrad A sötétség mélyén című regénye, illetve Francis Ford Coppola Apokalipszis most című filmje inspirálta hangjáték színpadi sikerszériája 2015-ben kezdődött Berlinben. A magyarországi bemutatóban a budapesti Katona József Színház művészét, Fekete Ernőt négy különböző szerepben láthatják a nézők, partnerei a THEALTER fesztivál előadásaiból íróként, rendezőként és színészként is jól ismert Fekete Ádám, valamint pályakezdő színészek – Samudovszky Adrián, Kövesi Zsombor és Rohonyi Barnabás – lesznek, a groteszk és az abszurd eszközeivel operáló produkció rendezője Dohy Balázs. Szeptember 20-án, hétfőn a Forte Társulat legújabb produkciójával, Az égő házzal tér vissza Szegedre: a Misima Jukio négy egyfelvonása alapján készült fizikai színházi produkciót Horváth Csaba állította színpadra. A XX. századi japán irodalom egyik legizgalmasabb, Nyugaton is ismert alkotójának drámáiban összeütköznek a nyugati és keleti értékek, darabjai vészjósló üzenetek és kíméletlen látleletek – mindemellett rámutatnak arra, hogy az emberi lélek mélyén kontinenstől, kultúrától és korszaktól függetlenül ugyanazok a szenvedélyek égnek.

Jelenet A nevetséges sötétség című előadásból (fotó forrása: MASZK Egyesület)

Fritz Lang 1927-es fekete-fehér némafilmje, a Metropolis inspirálta Fehér Ferenc koreográfus alkotását, melyet a Maladype Színház művészei – Ádám Kornél, Dőry Brigitta, Erőss Brigitta, Jáger Simon, Lukács Andrea, Mesés Gáspár, Pál Zoltán, Zsenák Lilla – mutatnak be szeptember 23-án, csütörtökön Szegeden. A történet egyszerre játszódik a jelenben és a jövőben: szól a nagyvárosok forgatagában élő társadalmi rétegek közötti különbségekről, valamint az emberek érzelmei és érdekei közötti válaszfalakról is. Szeptember 24-én, pénteken mutatják be a győri RÉV Színház Tárnoki Márk rendezte Világgá című előadását, amely a színészek – Balla Richie, Demecs Eszter, Forgács Fanni, Nagy Zsolt Zsozsa és Szántó Dániel – improvizációiból, saját életük élményeiből és csapongó fantáziájukból született. Szereplői különböző élethelyzetű fiatal felnőttek, akiknek közös jellemzője, hogy mindannyian megrekedtek valahol. Szeptember 27-én, hétfőn a poprádi Divadlo Commedia vendégjátékára kerül sor a Szegedi Szlovákok Egyesülete és a Szegedi Szlovák Önkormányzat ünnepi rendezvénysorozatának záró programjaként. Az 1968-ban alapított társulat rendszeres résztvevője a szlovák amatőr színházi fesztiváloknak, gyakran mutatkoznak be a külhoni szlovák közönségnek, és rendszeres fellépnek nemzetközi amatőr színházi fesztiválokon is. Az alvó címet viselő előadás szlovák nyelven, magyar felirattal lesz látható, Vladimír Benko rendezésében.

A szervezők külön felhívják a figyelmet, hogy a Régi Zsinagóga épületében továbbra sincs fűtés. A programok védettségi igazolvány nélkül látogathatóak, a maszk viselése a nézők számára ajánlott, de nem kötelező, az előadásokra érkezőknek biztosítanak kézfertőtlenítőt.

Kiemelt kép: Jelenet a Metropolis című előadásból (fotó: Maladype Színház)