Július 7-ig lehet jelentkezni a Paprika Studios és az RTL Magyarország által immár negyedik alkalommal meghirdeti Kelet-Közép-Európa legnépszerűbb nemzetközi televíziós pitchfórum – sorozatötlet pályázatára, a Hypewriterre, amelynek célja, hogy felkutassa a legeredetibb tévésorozat-ötleteket és tehetséges alkotóikat. A győztes díja 10.000 euró, valamint pályaművéből először forgatókönyv, majd ez alapján egy pilot epizód kerül leforgatásra, amely az RTL Magyarország jóvoltából kerül majd a nagyközönség elé.

A szervezők műfaji megkötés nélkül várják a legeredetibb televíziós sorozatötleteket. A feltörekvő és a tapasztalattal rendelkező forgatókönyvírók mellett olyan pályázók is jelentkezhetnek, akik eddig leginkább csak saját maguk és környezetük szórakoztatására rukkoltak elő jobbnál jobb sorozatötletekkel. A beérkezett pályaművek közül neves televíziós és filmes szakemberekből álló nemzetközi zsűri választja ki a legjobb nyolcat, amelyek alkotói meghívást kapnak a szeptember végén, Budapesten megrendezésre kerülő pitchfórumra. Az angol nyelven zajló döntő korábban már három alkalommal, nagy sikerrel zajlott le, bemutatkozási lehetőséget nyújtva a résztvevőknek szakmabeli meghívott vendégek, valamint a sajtó képviselői előtt.

Pillanatkép a Hyperwriter pitchfórumáról (Fotó: Hyperwriter)

A tavalyi versenyre több mint 450 jelentkezés érkezett zömében a kelet-közép-európai régióból, de az összesen 38 országot számláló mezőnyben egyesült államokbeli, indiai, brazil, iráni, ausztrál vagy éppen zambiai alkotók is voltak. Az előző évben a versennyel közel egy időben az RTL Most+-on mutatkozott be a nagyközönség előtt a 2018-as Hypewriter nyertes, A hentes című noir krimi többek között Alföldi Róbert, Csuja Imre, Földes Eszter és Hegyi Barbara szereplésével. Röviddel ezután, a verseny döntőjén jelentették be azt is, hogy a 2019-es Hyperwriter győztes alkotásából, a Golden Age című ötletből a pilot epizódot átugorva egyből egy teljes évad készül el a Paprika Studios és az RTL Magyarország együttműködésében. A tavalyi nyertes az Angyaltrombiták című pályázatával Besenyei Katalin lett, aki a 10.000 eurós fődíj mellett elnyerte az ötlet megvalósításának lehetőségét. A koncepcióból a forgatókönyv fejlesztés egyből megkezdődött és az alkotásából ez év júniusában készül az első epizód az Oscar-díjra jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről című filmet is jegyző, Enyedi Ildikó rendezésében.

A jelentkezési lehetőség és további információk a Hyperwriter oldalán érhetők el.  

Kiemelt kép: Hyperwriter 2022 (Fotó: Hypewriter)