Az idei évadban, 2021. november 26. és 2022. január 8. között mintegy 27 alkalommal lesz látható A diótörő mesebalett az Erkel Színházban. A Magyar Nemzeti Balett előadásához kapcsolódóan az Opera az advent kezdetétől az év végéig ismét apró karácsonyi vásárral költözik ki a színház bejárata elé, de ünnepi köntösbe öltözik az Eiffel Műhelyház is. Honlapján az Opera november 28-ától a tavalyi évadhoz hasonlóan adventi kalendáriummal készül, amelyben A diótörő egy-egy kis részlete mellett jelentős, egy napon át elérhető ajándékokkal és kedvezményekkel kedveskedik a közönségnek.

A Diótörő Fesztivált november 26-án Nagy Zsófia és Ninh Duc Hoang Long operaénekesek rövid ünnepi műsorát követően Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója köszöntője nyitotta meg. A két vezető ezután a karácsonyi vásár házikóiból árusította az első forró italokat az érdeklődőknek. A forralt bor árusításban ezt követően december 23-ig az esti előadások előtt egy órával idén is az Opera énekesei (Ádám Zsuzsanna, Bátori Éva, Gábor Géza, Haja Zsolt, Horti Lilla, Jónás Réka Piroska, László Boldizsár, Megyesi Schwartz Lúcia, Nánási Helga, Rácz Rita, Rálik Szilvia, Sándor Csaba, Szegedi Csaba, Szerekován János, Topolánszky Laura és Zavaros Eszter), valamint balettművészei (Balaban Cristina, Lagunov Ievgen, Leblanc Gergely, Lee Yourim, Morimoto Ryosuke, Palumbo Valerio, Pap Adrienn, Pokhodnykh Ellina, Radziush Mikalai, Rónai András, Takamori Miyu és Timofeev Dmitry) működnek közre. A standok bevételének egy része és az előcsarnokban megtalálható adománygyűjtő óriás mézeskalács házikók idén is jótékony célt szolgálnak, amiről az Ökumenikus Segélyszervezet gondoskodik majd. A Diótörő Fesztivál partnere az A’Capella Szőlőbirtok, a Piarista Bor és a Skrabski Pincészet.

Sarkissova Karina (Mária hercegnő) és Leblanc Gergely (Diótörő) A diótörő című balettben (fotó: Nagy Attila)

Az Erkel Színház mellett felállított színpadon az adventi vasárnapokon amatőr kórusok lépnek fel az előadásokat megelőző félórában. Az épület falán 6,5 méteres kivilágítható Diótörő-szobor hirdeti a produkciót, míg a családoknak és a gyerekeknek egy-egy közös ünnepi fénykép elkészítésére is lehetősége nyílik A diótörő szereplőit megformázó statisztákkal, akik az előadások előtt ugyancsak megjelennek a forgatagban. Emellett az Eiffel Műhelyház is ünnepi díszbe öltözik: a szabadban felállított karácsonyfát az Opera szcenikai munkatársainak egyedi festésű díszei ékesítik, a Mozdonycsarnok fenyőfáján a Herendi Porcelánmanufaktúra alkotásaiban gyönyörködhet az előadások közönsége.

Idén második alkalommal saját online adventi naptárral is készül az Opera: a honlapjukon elérhető kalendárium advent első vasárnapjától december 24-ig összesen 27 kis ablakkal várja az érdeklődőket, amelyek A diótörő egy-egy rövid részlete mellett 24 órán át elérhető jegyvásárlási akciókkal, ajándéktárgyakkal és kedvezményekkel járulnak hozzá az ajándékozás öröméhez.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Diótörő Fesztiválról (Fotó: Csibi Szilvia)