Július 12. és augusztus 20. között mintegy 24 alkalommal lesz látható a Carmen a Szentmargitbányai Kőfejtőben. Habár a július 12-i premiert az időjárás viszontagságai miatt félbe kellett szakítani, a szervezők bíznak abban, hogy a további előadásokat már gond nélkül meg tudják tartani.

Az egyébként a 19. században játszódó opera cselekménye Arnaud Bernard rendezésében az egyik szálon a ’30-as évek spanyol polgárháborújának idején zajlik. Az olasz díszlettervező, Alessandro Camera pedig az ’50-es évek hollywoodi filmstúdióit mutatva egy másik idősíkon párhuzamos világot teremt a történet elmeséléséhez. A szabadságimádó Carmen és a rendszerető őrmester, Don José között kibontakozó konfliktus ezáltal újabb, a kliséktől mentes kontextusba kerül. Carmen és barátai az ellenállás harcosaiként egy igazságtalan rezsim ellen küzdenek. A hollywoodi szálban időben mintegy nyolcvan évet ugrunk előre, és ebben a kontextusban a szabadság iránti vágy társadalmi jelentőségűvé válik: Carment nem „Femme-fatale”-ként, hanem a csáberejét a női emancipáció jegyében használó, az öntudatosságra törekvő nőként ábrázolják.

Joyce El-Khoury-t, a világszerte ünnepelt libanoni-kanadai énekesnőt még további hét alkalommal hallhatják énekelni, mellette pedig a norvég Lilly Jørstad mezzoszoprán, valamint az olasz Francesca di Sauro játssza Carmen szerepét. A boldogtalan szerelmes, Don José szerepében Brian Michael Moore, Migran Agadzhanyan és Matthew White lépnek majd a különböző szereposztásokban színpadra. A hűséges Micaёla szerepében Vanessa Vasquezt, Yulia Suleimanova-t és Ana Garotič -ot hallhatjuk, a rámenős torreádort, Escamillot az olasz baritonsztár, Vittorio Prato, illetve Sergey Kaydalovo viszi színpadra. A további szerepekben az újonnan felfedezett tehetségek oldalán olyan művészeket is újra köszönthetünk a színpadon, akik a korábbi években nagy sikerrel szerepeltek már ezen a porondon valamelyik operában, így például Nina Tarandek, Angelo Pollak, Mikołaj Bońkowski vagy Ivan Zinoviev. Az elmúlt évekhez hasonlóan a kiváló és jól bevált kórus, a Walter Zeh irányítása alatt álló Philharmonia Chor Wien lép fel.

Habár az idei szezon éppen, hogy kezdetét vette, a szervezők már elárulták, hogy jövőre Verdi Aida című operáját viszik színre.

Kiemelt kép: Joyce El-Khoury és Brian Michael Moore a Carmenben (Fotó: Jerzy Bin)