Március 11-én és 12-én mutatja be kettős szereposztásban a Kolozsvári Állami Magyar Színház Andrei Șerban rendezésében Robert Icke kortárs angol szerző Oidipusz adaptációját. 

Andrei Șerban a Suttogások és sikolyok, a Hedda Gabler és a Ványa bácsi után negyedik alkalommal dolgozik együtt a kolozsvári színház társulatával. A rendező elárulta, hogy Tompa Gábor eredetileg Szophoklész Oidipuszának a rendezésére kérte fel, viszont ő sokkal aktuálisabbnak találta Robert Icke átiratát: „Mindenki tudja, hogy Oidipusz megöli az apját, és az anyjával hál. Tehát amikor színházba megyünk, tudjuk, hogy mi fog történni, és általában nem lepődünk meg azon, amit a színpadon látunk; ha nem lep meg, akkor valami hiányzik a színház aktualitásából. Én azért megyek színházba, hogy meglepődjek, azért megyek színházba, hogy megdöbbenjek, és olyan ritkán vagyok egyszerre meglepve és megdöbbenve azok után, amit látok, hogy szomorúan távozom, szomorúan hagyom el a színházat, és nem jó így távozni. Új energiákért megyünk a színházba, de mindenképpen valamiért, amivel jó eljönni egy előadásról, hogy amikor átkelünk az utcán tele legyünk kérdésekkel, benyomásokkal, hogy úgy érezzük, az életünk megváltozott, mert a színház valami lényegihez emelt fel. Mivel Robert Icke adaptációja egy korszerű átirat, rádöbbent minket arra, hogy mégsem ismerjük ezt a művet” – árulta el Șerban ezzel kapcsolatban.

Jelenet a Kolozsvári Magyar Állami Színház Oidipusz előadásából (Fotó: Biró István)

Az előadás különlegessége, hogy kettős szereposztásban játsszák, ezt így indokolta a rendező: „Általában azért szeretem a kettős szereposztás gondolatát, mert soha nem lehet két színész ugyanolyan, még ha pontosan ugyanazokat a gesztusokat, ugyanazt a mozdulatot is csinálják, mégis másképpen teszik azt. Mindegyikük más energiával dolgozik, ami személyes, ami intim, és amikor mondják a szövegüket, nem ugyanúgy mondják. Így azt látjuk, hogy bármelyik szerep többféleképpen is értelmezhető. Nem csak egy megoldás van, hanem sok variáció, és ez bizonyos értelemben összetetté teszi a szerepeket, ami csodálatos”.

Oidipusz szerepét Szűcs Ervin és Bodolai Balázs alakítja, a további főbb szerepekben Kató Emőke, Györgyjakab Enikő, Bács Miklós, Farkas Loránd, Tordai Tekla, Kicsid Gizella, Viola Gábor és Váta Lóránd lesz látható. A magyar fordítást Upor László jegyzi, a díszletet és a jelmezeket Carmencita Brojboiu tervezte, az előadás videódesignere Radu Daniel.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Oidipusz sajtótájékoztatójáról (Fotó: Biró István)