Szeptemberben kettős premierrel nyitja meg kapuit a Radnóti Színház: szeptember 13-án a Csapodár madárka, a 26-án a Gina című előadást mutatják be.

Az eredeti tervek szerint mindkét produkciót a 2019/2020-as évadban láthatta volna a közönség, azonban a veszélyhelyzet kihirdetésével a premierek eltolódtak az őszi időszakra. Ruzante Csapodár madárka című reneszánsz komédiáját Szőcs Artur rendezésében láthatjuk majd a Radnóti Színházban. A teátrum ritkán tűz műsorra igazi vígjátékot, ezt az űrt szeretnék most betölteni ezzel a előadással. Bár a Csapodár madárka keletkezése óta csaknem ötszáz év telt el, a mai napig a színpadok kedvelt darabja. A maga korában nem egyszer illetlennek bélyegzett mű korának jellegzetes paraszti és városi figuráit ábrázolja vaskos realizmussal, mégis olyan képet fest az emberi esendőségről, mely minden kor számára ismerőssé teszi. A társulat számára a friss Baumgarten-díjas Peer Krisztián, a kortárs magyar költészet különleges hangú alkotója készített a darabból új átiratot. Peer könnyed szemtelenséggel reflektál a mű keletkezésének korára és az azóta eltelt időre: olvasatában a korabeli figurák, ügyeskedéseik és viszonyaik kortárs, divatos életfilozófiákat jelenítik meg. A Radnótiban először rendező Szőcs Artur ebből az újragondolt, az embert gyarlóságában is szeretetteli humorral megmutató, szerkesztésében ízig-vérig ruzantei darabból készít magunkkal játékos szembenézésre késztető előadást. Az előadásban Rusznák Andrást, Sodró Elizát, Pál Andrást, Baki Dánielt és Bálint Andrást láthatják a nézők.

Szőcs Artur a Csapodár madárka olvasópróbáján (fotó: Éder Vera / Radnóti Színház)

A teátrum alternatív játszóhelyen, a Radnóti Tesla Laborban a Gina című kortárs magyar színdarab lesz a soron következő bemutató. A dráma megtörtént eset alapján készült: egy középosztálybeli házaspár élsportoló fia csoportos szexuális abúzus elkövetőjévé válik. E helyzet feldolgozását vizsgálja a történet, azonban nem a tettes vagy az áldozat, hanem a szülők szemszögéből. Az előadás írója és rendezője a filmrendezőként is ismert Schwechtje Mihály, aki egyedi módszerrel dolgozik a társulattal: az ősbemutató szövegkönyvét a próbafolyamat alatt, a színészekkel együttműködve, az ő improvizációik alapján írja. László Zsolt, Schneider Zoltán, Martin Márta és Nagy Márk mellett vendégként Török-Illyés Orsolya, Moldvai Kiss Andrea, Hajdu Lujza és Szőke Abigél csatlakozik a csapathoz, a látványt Izsák Lili tervezi, az előadás dramaturgja Kelemen Kristóf.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Csapodár madárka próbájáról (fotó: Valóczki Dániel)