Megkezdődtek a Szegedi Nemzeti Színház következő két bemutatójának próbái: A bűvös vadász című operát Szőcs Artur állítja színpadra, Örkény István Macskajáték című művét pedig Novák Eszter viszi színre a Kisszínházban. 

Carl Maria von Weber A bűvös vadász című operájában minden erdészállás elnyeréséért és a főerdész lányának kezéért próbalövést rendeznek a jelentkezők. Max úgy érzi, hiába szeretik egymást Agátával, ha nem lesz szerencséje, le kell mondania a lányról. Ekkor ellenlábasa, a sötét hatalmakkal cimboráló Gáspár lép hozzá, aki szintén pályázik Agáta kezére és az állásra. Elmeséli Maxnak, hogy különös hatalmú golyókat tud készíteni. Hét golyót önt: hat odamegy, ahová céloz, a hetedik azonban a sátáné. Dinyés Dániel zenei vezető szerint A bűvös vadász az operairodalom olyan darabja, amellyel méltatlanul mostohán bánnak, Szegeden például 60 év után lesz látható újra. Az előadást Szőcs Artur álmodja színre, Bodor Johanna koreográfiájával, Slárku Anett díszlettervező és Kovács Andrea jelmeztervező pedig erősen stilizált, letisztult, egyszerre modern és elegáns látványvilágot álmodott meg a produkcióhoz. A végeredményt október 14-től tekintheti meg a közönség. 

Pillanatkép a Macskajáték olvasópróbájáról (Fotó: Szabó Luca)

Örkény István Macskajáték című színművét Novák Eszter rendezésében október 21-től láthatják a nézők a Kisszínházban. A Macskajáték egy nyugdíjas szerelmi háromszög: a hatvanöt éves Orbán Béláné, aki következetesen hatvankettőnek hazudja magát, fiatal kora óta szerelmes az egykor híres, mára már csak a Pamutipar kórusát korrepetáló operaénekesbe, Csermlényi Viktorba. Csermlényi tele szájjal beszél, állandóan leeszi magát, piszkos és egyre csak hízik, szerelmese mégis olyannak látja, mint egy görög istent. Orbánné családja – lánya, veje, és nyugaton élő nővére, Giza – aggódva figyelik az eseményeket, de semmit sem tehetnek Orbánné szenvedélye ellen. Az asszonyt azonban hatalmas csalódás éri, mikor legjobb barátnője, Paula elcsábítja az énekest. Orbánné annyira kétségbeesik, hogy öngyilkosságot követ el, de túléli. Mit jelent az életünkben, ha felidézünk egy – akár évtizedekkel korábbi – eseményt, miként emlékszik arra az egyik és a másik fél, hogyan él bennünk a múltunk, és ez milyen hatással van a jövőnkre? Ezekkel a kérdésekkel találkozhatnak a nézők a Macskajátékban, a női energiák és az érzékenység pedig vélhetően egy izgalmas, szívhez szóló előadást eredményez.

Kiemelt kép: Pillanatkép A bűvös vadász olvasópróbájáról (Fotó: Szabó Luca)