A múlt héten két előadás próbái is megkezdődtek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. Novemberben a Kecskeméti Törvényszéken a Terror, a Ruszt József Stúdiószínházban a Leonce és Léna lesz látható.

A Terror című dráma rendhagyó helyszínen, a Kecskeméti Törvényszéken debütál majd Cseke Péter, a teátrum igazgatójának rendezésében, amelyben a nézők az esküdtek szerepét töltik majd be, és dönteniük kell: felmentik vagy elítélik Lars Koch vadászpilótát, aki lelőtt egy személyszállító repülőgépét, és ezzel megölte a repülőn tartózkodó 164 embert. „Mielőtt megkezdjük a tárgyalást, arra kérem önöket, hogy mindent felejtsenek el, amit erről az esetről olvastak vagy hallottak. Valóban mindent. Kizárólag önök kapták meg a jogot, hogy itt ítélkezzenek, önök az esküdtek, a laikus bírák, akik ma Lars Koch vádlott felett törvényt ülnek. A törvény felruházza önöket azzal a hatalommal, hogy egy ember sorsáról döntsenek.  Kérem, vegyék ezt a felelősséget komolyan. Kizárólag afelett fognak ítélkezni, ami itt a tárgyaláson elhangzik. Ítélkezzenek tehát nyugodtan és higgadtan. És mindenekelőtt: gondoljanak arra, hogy önök előtt egy ember ül. Ugyanazok az álmai, mint önöknek, ugyanazok a szükségletei, boldogságra törekszik, mint önök. Maradjanak ezért az ítélethozatalkor önök is emberek. Az ítéletet, amit hoznak, azonnal ki fogjuk hirdetni. Tehát önök egyedül szabják meg ennek az eljárásnak a kimenetelét” – szól a színház ajánlója. A Ferdinand von Schirach, német védőügyvéd által írt izgalmas tárgyalótermi drámában a vádlottat Koltai-Nagy Balázs formálja meg, védője Varga Zoltán, a bírósági elnök Magyar Éva, az államügyésznő pedig Märcz Fruzsina.

Jankovics Anna, Horváth Alexandra és Koller Krisztián a Leonce és Léna olvasópróbáján (Fotó: ifj. Háry Péter)

Egy héttel később, november 19-én mutatják be a Ruszt József Stúdiószínházban Georg Büchner Leonce és Léna című darabját. Leonce (Szemenyei János) egy padon fekve arról elmélkedik, mily nehéz az élet örökös tétlenségben. Elvégre „iszonyú semmittevés grasszál mindenütt”, és „a sok hős, zseni, tökfej, szent, bűnös, családapa velejében nem más, mint rafinált naplopó”. Barátja, Valerio (Gyuriska János) is megerősíti: „nagy az én elfoglaltságom, semmit sem csinálok”. Leonce épp eltaszítja magától az apja által neki kijelölt Rosettát (Horváth Alexandra), amikor értesül róla, hogy a frigy után a korona is a fejére szállna. Egyik lehetőség sem érdekli. Házasodni szerinte olyan, mint „utolsó cseppig kiinni egy gémeskutat”. Valami másba akar hát fogni, ezért Valerio társaságában megszökik az udvarból, hogy megtalálja igaz szerelmét, és Léna, a bánatos, elkeseredett menyasszony (Hartai Petra) nem is várat sokáig magára. A Kovács Lehel által rendezett előadásban olyan színészekkel találkozhatunk még, mint Hegedűs Zoltán (Péter, Popo birodalmának királya), Jankovics Anna (nevelőnő), Fazakas Géza (udvarmester), Csapó Virág (az államtanács elnöke) és Koller Krisztián (szolga, rendőr). A díszlet- és jelmeztervek Kálmán Eszter, a koreográfia Sipos Vera munkája, a produkció zenéjét Krisztik Csaba szerezte.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Terror olvasópróbájáról (Fotó: ifj. Háry Péter)