Változatos zenei kínálattal, nemzetközi szinten is elismert hazai és külföldi művészekkel várják a klasszikus zene kedvelőit a 2023/24-es koncertévadban a Magyar Rádió Művészeti Együttesei, amelyek két születésnapot is ünnepelnek: a szimfonikus zenekar 80, Vásáry Tamás elnök-karmester pedig 90 éves lesz.

A zenekar fennállásának 80. évfordulóját nagyszabású koncerttel ünneplik meg decemberben a Müpában, ahol Vásáry Tamás elnök és Kovács János állandó karmester mellett Riccardo Frizza vezető karmester is vezényel, és az énekkar is szerephez jut. Devich Márton, a Magyar Rádió Művészeti Együttesei ügyvezető igazgatója elárulta, hogy kimondottan büszkék az 1943-ban alapított zenekarra, az elmúlt 80 év felejthetetlen hangversenyeire, és örömteli várakozással tekintenek a következő évadra. „A páratlanul gazdag évadban a zeneirodalom gyöngyszemei mellett megszólalnak kortárs művek is, lesznek ifjúsági koncertjeink, és a Filharmónia jóvoltából vidékre is viszünk koncerteket” – mondta el, hozzátéve, hogy a Bartók Rádióval és az M5 csatornával folytatják szoros együttműködésüket, így százezrek otthonába vihetik el a legmagasabb színvonalú zenei élményt.

A következő évadot meglepetéssel kezdik: a Petőfi-emlékév alkalmából műsorra tűzik Hubay Jenő 1923-ban bemutatott Petőfi-szimfóniáját. Az október 1-i, zene világnapján tartandó koncertet a világhírű Riccardo Frizza vezényli, a hangverseny sztárvendége a 2022-es Van Cliburn zongoraverseny győztese, a dél-koreai Yunchan Lim lesz.

Kiemelt kép. Vásáry Tamás (Fotó: Hegedüs Róbert/MTI)