Közönség nélkül ugyan, de január 22-én, a magyar kultúra napján megkezdődött a Hagyományok Háza jubileumi éve: 20 éves a Hagyományok Háza és 70 éves a Magyar Állami Népi Együttes.

A 2001. januárjában alapított Hagyományok Háza szolgáltató központot a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére hozták létre. Három nagy egysége eltérő eszközökkel, de azonos céllal és elkötelezettséggel várja a népi kultúra, a hagyomány iránt érdeklődő nagyközönséget és a szakmabelieket. Az élő népművészet otthonaként sokféle tevékenységével – a színpadi néptáncművészettől a kézműves szakoktatásig, a népi iparművészettől a folklóranyagok archiválásáig, az élőszavas mesemondás népszerűsítésétől a népművészet megismertetéséig – arra törekszik, hogy elődeink öröksége a 21. századi mindennapok szerves része legyen nemcsak hazánkban, hanem Erdélyben, a Felvidéken, Kárpátalján és a Vajdaságban is.

Az év során az intézmény számos kiemelt eseményt tervez székhelyén, a budai Corvin téren és Budapest más kiemelt kulturális helyszínein, de országszerte, valamint a határon túli területekre is elviszi ünnepi programjaikat.

Fótó: Hagyományok Háza / Táncház Archívum

Az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes hivatása és feladata a magyar nyelvterület népművészeti hagyományainak mint nemzeti értéknek a gyűjtése, életben tartása és színpadi formában való továbbadása. Az együttes az évezredes folklórkincset magas művészi szinten, korszerű színpadi eszközökkel jeleníti meg és mutatja be a közönségnek. Értéket őriz és értéket teremt, a tradíció és modernitás kettősségének figyelembevételével működik.

A Magyar Állami Népi Együttes jubileumi székházi előadásaira a tánc- és a zenei élet kiemelkedő előadói közül hív vendégeket, megjelentetnek az együttes mindennapjaiba bepillantást engedő fényképalbumot, nyílik a fennállásának hét évtizedét feldolgozó szabadtéri dokumentum- és fotókiállítás, és az együttes jelenkorát bemutató mozifilmet is vetít majd.

Kiemelt kép: táncjelenet (Fotó: Hagyományok Háza / Facebook.com)