Szabó Tibor és Harsányi Sulyom László szállnak versenybe a Weöres Sándor Színház igazgatói posztjáért, a társulat egyelőre még megosztott a választás ügyében.

A teátrum jelenlegi igazgatójának, Jordán Tamásnak januárban jár le a szerződése, a színházvezető pedig már a pályázat kiírásakor jelezte, hogy nem kíván újból indulni a pozícióért. Az egyik pályázó Harsányi Sulyom László rendező, Székely Gábor egykori tanítványa, aki korábban 2001–2010 között már töltött be igazgatói szerepet a tatabányai Jászai Mari Színházban. Harsányit több ismert, külsős rendező támogatja, mint például Mohácsi János, Szikszai Rémusz, Czukor Balázs és Perényi Balázs, akik a teátrum állandó rendezőgárdáját is alkotnák, ha támogatottjuk nyerné el a posztot. A színészek köréből Molnár Piroska, Törőcsik Mari, Csomós Mari, valamint Mucsi Zoltán is a 62 éves rendezőt támogatja, akinek célja, hogy minél több értő nézője lehessen a szombathelyi színháznak. „Ezt nem csak azért tűztük magunk elé, mert hivatásunkat csak így tölthetjük be, hanem azért is, mert meggyőződésünk, hogy színházzal élni jobb, gazdagabb életforma, mint színház nélkül. Arra törekszünk, hogy előadásaink ezt a hatást erősítsék Szombathely már színházkedvelő és még csak kívülről figyelő lakosaiban is.” – írja Harsányi a pályázatában. Ennek megvalósítása érdekében pedig egy érdekes és sokrétű személyiségekből álló, szakmáját magas szinten űző társulatot szeretne létrehozni a teátrumban, amelynek egyaránt részét képeznék a szerzők, rendezők, tervezők, dramaturgok, koreográfusok, korrepetitorok és a színpadi munkát segítő személyek is.

Szabó Tibor (Fotó: anziksz) és Harsányi Sulyom László (Fotó: szinhaz.online)

A másik pályázó Szabó Tibor, a teátrum társulati tagja és egyik alapítója. Kinevezése sokak szerint folytonosságot és kiszámíthatóságot hozna az intézmény életébe, támogatói között pedig olyan nevekkel találkozhatunk, mint például Alföldi Róbert. Szabó pályázatának egyik kulcsfontosságú pontja egy Művészeti Bizottság felállítása lenne, melynek az lenne a feladata, hogy tanácsokkal lássa el az ügyvezető igazgatót, valamint a színészek fejlődéséért és az ehhez hozzátartozó tanfolyamok szervezéséért is ez a szerv lenne a felelős. Az évadtematikát nézve a színművész a népszínházi vonalat szeretné erősíteni, mivel úgy gondolja, hogy a vidéki kőszínházaknak az egyik legfontosabb feladata, hogy mindenkihez szóljanak. Ennek értelmében ugyanúgy helyet szeretne adni az alternatív, szűkebb réteghez szóló produkcióknak, mint a könnyedebb, látványosabb és szélesebb körben is népszerű daraboknak. Szabó azt is megfogalmazta pályázatában, hogy szeretné a Magyarországon még kevésbé ismert testtudatos játék formájára ösztönözni színész társait, melynek lényege, hogy sokkal nagyobb szerepet kap a test használata a színpadon.

Harsányi Sulyom László teljes pályázatát itt, Szabó Tiborét pedig ezen a linken lehet teljes egészében elolvasni.

Kiemelt kép: A Weöres Sándor Színház bejárata (Fotó: nyugat.hu)