A Katona József Színház idén nyáron is két különösen izgalmas tematikával várja a 8-14 éves gyerekeket alkotói táborába. A 8-12 éveseknek a színházi háttérszakmákról és a jelmeztervezés titkairól mesélnek Földi Andrea jelmeztervező vezetésével, a nagyobbaknak (10-14 éveseknek) pedig Marie Antoinette életéről.

A 8-12 éveseknek szóló jelmeztitkok tábor július 11-15. és 18-22. között valósul meg, a tematika a jelmez, az öltözködés-, a viselettörténet témakörére épül. A gyerekek megismerkednek a főbb textilfajtákkal, képzeletbeli világ körüli útra indulnak, hogy szemügyre vegyék más földrészek, népek viseletét, furcsa öltözködési szokásait. Vajon mit viseltek egy 19. századi bálban és mit jelenthet a kámvás rokolya, vagy a fardagály? Természetesen a színfalak mögött is körülnéznek majd: a színpadon, a jelmezraktárban, a kellékesnél, az öltözőkben. A gyerekek a hét folyamán korabeli báli ruhát terveznek, kalaposkodnak, tütüt és velencei maszkot készítenek.

A 10-14 éveseknek szóló Marie Antoinette, a trendi királyné elnevezésű tábort július 25-29. és augusztus 1-5. között tartják. A résztvevő gyerekek megismerkednek a természetes anyagok fajtáival, amiből akkoriban az arisztokraták ruhái készültek, maguk is terveznek és elkészítenek egy kis rokokó utazóbabát, jelmezt terveznek Mozart egyik figurájának és még a parókakészítés rejtelmeibe is belekóstolnak. Legfőbb témáik a 18. századi Versailles élete, a kastély szobái, a francia etikett, Marie Antoinette hóbortjai, divatügyi minisztere.

A táborok 9-től 16 óráig tartanak, helyszín a Katona József Színház Haris közben lévő próbaterme, az ebédet egy közeli étteremben fogyasztják el. A részvételhez semmilyen előképzettség nem szükséges, a feladatok egymásra épülnek, különböző szinteken lehet megoldani őket, úgy vannak kitalálva, hogy a legkisebbek is örömüket lelik bennük, de a nagyobbaknak is kihívást jelentenek. Az információt, amivel a gyerekek találkoznak, azonnal feldolgozzák, beépítik a feladatokba. A szervezők szándékai szerint ezáltal fejlődik a finom-motorikájuk, esztétikai érzékük, színérzékük, a szókincsük, csoportban és önállóan is dolgoznak, és ami a legfontosabb végig visznek egy tervet az ötlettől a megvalósulásig. Mindkét típusú táborba 14-14 főt tudnak fogadni.

További információ a színház honlapján érhető el. 

Kiemelt kép: Jelmeztitkok tábor (Fotó: Katona József Színház)