A színház szórakoztat, ismeretlen tájakra visz, történeteket mesél, elgondolkodtat és tanít. A Déryné Társulat elkötelezte magát amellett, hogy színvonalas színházi produkciókat hozzon létre, és hogy a színház élményét minél több emberhez juttassa el, a városoktól egészen a legkisebb falvakig. A Színház mindenkinek! szlogenen túl küldetésük fontos része, hogy a művészetet közelebb hozzák a fiatalokhoz, megismertessék és megszerettessék velük. A 2021/22-es évadban ennek megfelelően két új, generációkon átívelő, a ma aktualitásaira is reflektáló, szórakoztató és izgalmas előadással készülnek a nagyközönség számára:

December 10-én Weöres Sándor Holdbéli csónakos című színművét mutatják be. Az író képzeletbeli utazása távoli, mégis ismerős tájakra repíti mindazokat, akik valaha is vágyakoztak az elérhetetlen után. Hiszen az álmok világába menekülni izgalmas dolog, így tesz a főszereplő, Pávaszem kisasszony is. A makrancos királykisasszony kérői elől menekülve megszökik otthonról, és a sok kalandozás és üldözés közben folyton távoli szerelme, a Holdbeli csónakos után vágyódik. Az előadás mesebeli barangolásra hívja a kicsiket és nagyokat, egy fantasztikus kalandra, ahol Pávaszemmel együtt nagy utat járunk be, testben és lélekben egyaránt, hogy aztán együtt észrevegyük, a jó dolgok ott vannak az orrunk előtt, csak néha nem látjuk őket. A darab rendezője Pataki András.

Déryné társulati fotó (Fotó: Juhász Éva)

Március 23-án Sütő András Balkáni gerle című drámájával gazdagodik a repertoár. A darab egy falusi lakodalmat mutat be, ahol látszólag minden rendben megy, van egy boldog házaspár, egy örömanya, folyik a falusi lakodalom, a látszat azonban csalóka, és ezt a menyasszony kishúga, Zsófika tudja a legjobban. Aztán ahogy halad előre a történet, úgy egyre több furcsaság és titok derül ki az ifjú párról, és a hangos ünnepség, hagyományaival együtt, kezd egyre kínosabbá válni. Egy ponton túl aztán kipukkad a látszatbuborék, és felszínre kerül a valóság. A darab az igaz szerelemről, a generációk közt feszülő családi titkokról és a régimódi falusi hagyományokról szól, de elsősorban mégis csak arról, hogy mennyire nem érdemes mások elvárásai szerint élni az életünket. A 23 éve  íródott dráma aktualitásából mit sem veszett, sőt talán ma már nincs is olyan ember, aki élete során valaha ne küzdött volna megfelelési kényszerrel, amit a közösségi média különböző platformjai csak még jobban felerősítettek, hiszen ott mindenki a szépet, tökéletest mutatja magáról, mintha nem lennének harcok, sérelmek vagy éppen kudarcok az ember életében. Sütő András drámája pedig éppen ezt a témát ragadja meg: egy olyan családot látunk, amely önhazugságok árán is, de meg akar felelni a külvilág elvárásainak. A darab különlegessége, hogy mindezt egy fiatal lány szűrőjén keresztül szemlélhetjük, így nem csak a felnőtt, hanem a fiatalabb közönséghez is egyaránt megszólítja az előadás.

Kiemelt kép: Jelenet a Déryné Társulat előadásából (Fotó: Juhász Éva)