A Neptun Brigád alkotói egy olyan kíváncsi és nyitott közeget igyekeznek kialakítani, ami elsősorban a kortárs gondolatok és színházi irányzatok felé keresi az utat. Az idei évadban a társulat két új bemutatóval és öt repertoáron lévő előadással (Láncra vert szavak, De mi lett a nővel?, Minden jót, Elling!, Benne vagy, Trip) várja az érdeklődőket. Továbbá újra látható lesz a 2014-ben bemutatott Bankhitel című darab is, melyben a bankigazgatót Tűzkő Sándor, az ügyfelet pedig Baksa Imre alakítja.

Az évad első bemutatóját október 24-én az RS9 Színházban tartották, ahol Ficzere Béla előadásában a Pacal ideje című monodrámát láthatta a közönség, Vass György rendezésében. A darabot Cserna-Szabó András 77 magyar pacal című írása ihlette. Cserna-Szabó könyve nem színdarab és nem dráma, hanem kultúrtörténeti gyűjtemény egy konyhai alapanyagról. Az előadás nagyobb része reflexiók és reakciók a szerző írására, jelenetek és monológok formájában, illetve saját gyerekkori élmények feldolgozása, azok tovább gondolása. Ami létrejött: a pacal védőbeszéde, requiem a pacalért, egy gasztro abszurd – mindezt könnyed, zenés történeti áttekintésként bemutatva. A pacal vitatott megítélése kapcsán saját létezésünk bizonytalanságai is felszínre kerülnek, és felsejlik, hogy mennyire vagyunk mi magunk is a történelem és a közvetlen környezetünk rabjai.

Kovács Dániel Ambrus és a társulat koprodukciója, a Kánon című előadás pedig az évad második felében, 2022. tavaszán kerül színre. A darab szereplői: Jankovics Péter, Messaoudi Emina, Chován Gábor és Ficzere Béla, a produkciót Kovács Dániel Ambrus írja és rendezi. A négyszereplős kamaradarab egy fiktív munkacsoport belső vívódásait tárja elénk, akik azt kapták feladatul, hogy előítéletektől mentesen, a lehető legpártatlanabb módon járják körül a kultúra és az állam kapcsolatának kérdéskörét. Az alkotók célja az előadással, hogy a magyar kultúra ápolásának, megőrzésének, és végső soron mibenlétének kérdését humoros, szórakoztató módon tárják nézőik elé, ebből kifolyólag a szöveg gerincét könnyed, fanyar humorú viták, váratlan lebőgések, félreértések, elegáns riposztok adják.

Kiemelt kép: Jelenet a De mi lett a nővel? című előadásból (Forrás: RS9 Színház)