Augusztus elején, két egymást követő kora reggel két Thália Színházas előadást láthatnak az RTL Klub nézői. Augusztus 10-én, szombaton 4 óra 5 perckor kerül képernyőre a Garzonpánik, a Nagymező utcai teátrum és a 011 – Alkotócsoport közös produkciója. Vinnai András történetéből Radnai Márk rendezett előadást Pálos Hanna, Klem Viktor és Szabó Győző szereplésével. A közel másfélóra hosszúságú Garzonpánik egy fordított Ádám és Éva történet. Nórára és Alvinra vár ugyanis a feladat, hogy az emberiség utolsó párjaként benépesítsék az univerzumot.

„Mindezt úgy, hogy abszurd módon össze vannak zárva egy lakásban, ahonnan nem tehetik ki a lábukat. Az írói, rendezői ötletek segítségével az ő történetük egyetemessé növekszik, kitágítva a kis garzont az emberiség elfuserált bölcsőjévé. Az előadás az együttélés groteszk kifigurázásával a férfi-nő viszony mélyreható lelki vívódásait mutatja meg. Frusztrációink, elfojtásaink, félelmeink öltenek testet a színpadon. Álom és ébrenlét keveredik az idősíkok eltolódásával, a valóság időnként fantasztikumba vált át, miközben a nézők végig nevethetnek azokon a gyarlóságokon, amikre percenként ráismerhetnek saját hétköznapjaikból” – írják a színlapon. A Garzonpánikot 2014-ben mutatták be, és már nem játsszák a Tháliában, így aki lemaradt róla vagy felelevenítené az emlékeket, augusztus 10-én megteheti az RTL Klubon.

Jordán Tamás és Pindroch Csaba a Hétköznapi őrületekben (fotó: Csatáry-Nagy Kriszta)

A csatorna a rá következő napon, augusztus 11-én, vasárnap 04:05-ös kezdéssel közvetíti majd a teátrum egy másik előadását, a szintén 2014-es Hétköznapi őrületeket. Petr Zelenka művéből a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, Béres Attila rendezett színpadi produkciót, a főszerepben pedig Pindroch Csaba, Fodor Annamária, Molnár Piroska, Jordán Tamás és Szabó Győző lépett a közönség elé. A történet napjainkban, Prágában játszódik. „Petr (Pindroch Csaba) egy éjjel elindul, hogy visszaszerezze a szerelmét, Janát (Fodor Annamária). Ha el sem indul, Jana visszatalált volna hozzá magától. De Petr, a prágai Don Quijote mulatságos és megrendítő útján, hóbortos alakok és mágikus tárgyaik forgatagán át addigra messze jár. Csak a kérdés marad utána: hol az őrület, bennünk vagy körülöttünk? Lírai komédia rengeteg humorral rólunk, akik közelről talán kicsit bolondnak látszunk, és távolról lehet, hogy nem is látszunk egyáltalán” – szól a hivatalos színi ajánló.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Garzonpánik című előadásból (fotó: Thália Színház)