2022-ben 10. jubileumát ünnepli a Bajai Szabadtéri Játékok: a Baja Marketing Kft. 2012 augusztusában szervezett először nagyszabású szabadtéri színházi szuperprodukciót a Szentháromság téren – első ízben a Miss Saigon című musicalt láthatták az érdeklődők. Céljuk a város kulturális palettájának színesítése, magas művészi színvonalú, látványos színházi előadások meghívása, és ezzel együtt természetesen Baja turisztikai programkínálatának bővítése is volt. Az azóta eltelt egy évtized alatt összesen 13 produkciót mutattak be a Bajára érkező neves művészek, 28 feledhetetlen estét szerezve nemcsak a város színházkedvelő közönségének, hanem az ide látogató vendégeknek, turistáknak is. Többször előfordult olyan év is, amikor két produkció is bemutatásra került, sőt két előadás esetében premiert láthatott a helyi közönség.

A Miss Saigont követően 2019-ig a Budapesti Operettszínház legnagyobb sikerei mutatkoztak be Baján: 2013-ban a Rómeó és Júlia, 2014-ben az Elisabeth, 2015-ben a Szentivánéji álom, valamint a Csárdáskirálynő, 2016-ban a Mágikus operett (operett gála) és a Szép nyári nap, 2017-ben a Best of Musical (musical gála) és a Mágnás Miska, 2018-ban az István, a király (premier), 2019-ben pedig az Apáca Show volt látható. Ugyanebben az évben szintén itt debütált a Nemzeti Lovas Színház A szabadság vándorai című Demjén-musicalje, 2021-ben pedig a PS Produkció grandiózus We Will Rock You előadása varázsolta el a közönséget.

Jelenet az István, a királyból (fotó: Gordon Eszter/Budapesti Operettszínház)

Az előadások helyszíne az első hat évben a Szentháromság tér volt, majd az óriási szabadtéri színpad és nézőtér két évre leköltözött a zöldövezetbe, a Petőfi-szigetre. 2021-ben viszont ismét a főtéren várták a nézőket. A produkciók színpadra állításában a bajai, színházzal foglalkozó fiatalok is sokat segítettek, hiszen a legtöbb előadásban helyi statiszták, technikusok, díszítők, öltöztetők, háttérben dolgozók is aktívan közreműködtek. A művészet közösségkovácsoló ereje tehát így is megmutatkozott, sok-sok élményt, tapasztalatot, barátságokat hozva a bajaiaknak is.

A sikertörténet 2022-ben folytatódik: a szervezők szeretnék az elmúlt 10 évet méltóképpen megünnepelni, ezért ismét két produkcióval lepik meg a közönséget, a műfaji sokszínűség jegyében egy operett és egy musical előadással. A játékok történetében a legtöbb nagysikerű szuperprodukciót Kerényi Miklós Gábor – KERO rendezte, így 2022-ben az ő két alkotását hívták meg, méghozzá a bajai színpadon nagy sikereket aratott sztárok megjelenésével. Így többek között Szabó P. Szilveszter, Oszvald Marika, Veréb Tamás, Szendy Szilvi, Peller Károly, Kardffy Aisha, Kerényi Miklós Máté, Denk Viktória, Cseh Dávid Péter és Kollár Péter Erik érkezik idén nyáron Bajára. Az ő szereplésükkel augusztus 13-án Best of Kero – Bajai Musicalünnep címmel egy látványos musical szuperprodukciót mutatnak be, amelynek műsorszámai az elmúlt 10 év musicalsikereit idézik. Ezt követi augusztus 20-án a Sissi, a magyar királyné – Erzsébet című Huszka Jenő-operett, amely a Monarchia Operett előadásában egy nagy szerelem izgalmas és szórakoztató táncos-énekes világába enged bepillantást a Petőfi-szigeten a rendezvénytéren, megújult nézőtérrel, sztárszereposztással, fantasztikus látványvilággal, sok-sok meglepetéssel.

Kiemelt kép: Denk Viktória, a Sissi, a magyar királyné című operett főszerepében (Fotó: Monarchia Operett)