A februári online premierek után először láthatja a közönség színházban is a Magyar Állami Operaház tavalyi évadának két régen várt előadását. Vaszilij Vajnonen Párizs lángjai című koreográfiája a Magyar Nemzeti Balett előadásában 2021. október 8-tól az Erkel Színházban, míg Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicalje október 9-től az Eiffel Műhelyházban lesz látható 6-6 alkalommal.

Közel 44 év után tér vissza a Magyar Állami Operaház repertoárjára Vaszilij Vajnonen Párizs lángjai című nagybalettje október 8-án az Erkel Színhába. A francia forradalom idején, 1792 nyarán játszódó történetben Jeanne, a parasztlány (Balaban Cristina és Tanykpayva Aliya) és Philippe, a forradalmár (Rónai András és Timofeev Dmitry) szerelmének és a köztársaság kikiáltásának története. Vaszilij Vajnonen, a karjalai származású szovjet koreográfus 1932-ben állította színpadra a leningrádi Kirov Színházban a francia forradalom diadalát feldolgozó drámabalettjét. A darab zenéjét Borisz Aszafjev szerezte, aki erősen támaszkodott a történelmi kor francia népies muzsikájára, de a francia himnusz, a Marseillaise dallamai sem maradhattak ki a műből. A Magyar Nemzeti Balett előadását Vajnonen koreográfiája nyomán Michael Messerer, napjaink egyik legkeresettebb orosz koreográfusa állította színpadra, aki a Don Quijote 2016-os és a Laurencia 2020-as premierjét követően harmadik alkalommal dolgozik a Magyar Állami Operaház balettegyüttesével. A látványos kiállítású balettprodukcióhoz Vyacheslav Okunev munkája nyomán Oleg Molchanov tervezett díszleteket, míg a jelmezterket Rományi Nóra készítette. A további főbb szerepeket kettős szereposztásban Papp Adrienn és Shapriva Elena (Mireille de Poitiers), Lagunov Ievgen és Balázsi Gergő Ármin (Antoine Mistral) valamint Melnyk Vladyslav és Radziush Mikalai (Costa de Beauregard márki) alakítják. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Kocsár Balázs vezényli.

Pillanatkép a Párizs lángjai próbájáról (fotó: Ligeti Edina)

Másnap, október 9-én a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében tartják az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében A Mester és Margarita című opera-musical bemutatóját, amelyet Szente Vajk állított színpadra. Gyöngyösi Levente zeneszerző Mihail Bulgakov szürreális-szatirikus regényéből Hollerung Gábor karmester, a Budafoki Dohányi Zenekar zeneigazgatójának felkérésére látott a darab megírásához. A regény több idősíkban játszódó cselekményét és többrétegű értelmezését a zene is érzékelteti, így jött létre az opera-musical műfaja, amiben a rock és az opera hangzásvilága keveredik a szovjet éra indulóival és számos könnyűzenei utalással. A darab librettóját Várady Szabolcs szerezte, aki Bognár Róbert és Schlanger András forgatókönyvírókkal dolgozott közösen. A művet koncertszerű változatban 2017-ben mutatták be a Miskolci Operafesztiválon. Az októberi premieren a Magyar Táncművészeti Egyetem korábbi táncosai (koreográfus: Túri Lajos Péter) és a Magyar Légtornász Egyesület akrobatái (artista koreográfus: Vincze Tünde) is közreműködnek. Mind a jelmezek, mind a díszletek látványvilága Kentaur munkáját dicséri. Az előadás főbb szerepeit Balczó Péter (Mester/Jesua) Sáfár Orsolya (Margarita), Kálmán Péter (Woland), Kovács István (Sztravinszkij/Pilátus) Hábetler András (Berlioz/Kajafás) és Ujvári Gergely (Hontalan Iván/Lévi Máté) alakítják, vezényel Hollerung Gábor. Felvételről közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor).

Kiemelt kép: Jelenet A Mester és Margarita című opera-musicalből (Fotó: Rákossy Péter)