A Hullámzó vőlegény után két új produkció próbái is megkezdődtek a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban: Ivan Viripajev Oxigén című darabját Pálffy Tibor, William Shakespeare Sok hűhó semmiért című vígjátékát Kiliti Krisztián viszi színre.

Pálffy Tibor nem először rendez Viripajev-darabot, a kortárs orosz szerző Illúziók című művéből készült előadását a 2019/20-as évadban állította színpadra a Tamási Áron Színházban. Ivan Viripajev Irkutszkban született 1974-ben, és közel két évtizede robbant be az orosz színházi köztudatba. A Viktor Rizsakov rendezővel közösen elindított Oxigén nevű művészeti mozgalmuk – mely Viripajev egyik első, nagy sikerű drámájáról kapta a nevét – új színházi nyelv megteremtésére tesz kísérletet. Többnyire groteszk hangvételű színpadi műveit több európai nyelvre lefordították, és sikerrel játsszák szerte a világon. Az Oxigén egy fiatal srácról, Szásáról szól, aki egy alkalommal, miközben a körúton sétál, hirtelen meglát a tömegben egy gyönyörű vörös hajú lányt, aki „oxigénné” válik számára, amely nélkül nem tud tovább élni.

Kiliti Krisztián rendező jegyezte a 2020/21-es évadban az Életigen című előadást a Tamási Áron Színházban, ezenkívül a Szerelem és más bűntények című, Theodor-Cristian Popescu által rendezett produkció dramaturgja volt. Kiliti Veszprémben kezdett el diákszínjátszással foglalkozni, az írásba is belekóstolt, aztán több évig zongorázott, és bekerült egy musical társulatba, ahol egy ideig az éneklés töltötte ki az életét. Többször sikertelenül felvételizett a budapesti színművészeti egyetem színész szakára, aztán a marosvásárhelyi művészeti egyetem teatrológia szakán próbált szerencsét, ahová bejutott, de két év után átiratkozott az egyetem színész szakára, ahol végül lediplomázott, utána pedig a rendező szakot is elvégezte Bocsárdi László osztályában. A Sok hűhó semmiért Shakespeare egyik érett, romantikus komédiája, amely két párnak, Herónak és Claudiónak, valamint Beatrice-nek és Benedeknek az egymásra találását mutatja be. Szerelem és intrika, politikai cselszövések és elmés szócsatározás teszi rendkívül mozgalmassá egy tisztes ház életét, és már-már tragédiába torkoll a történet, amikor minden jóra fordul. 

Az Oxigén bemutatóját november 16-án, a Sok hűhó semmiért premierjét december 21-én tartják. 

Kiemelt kép: Pálffy Tibor (Fotó: Tamási Áron Színház)