A körúti színház újranyitásának tizedik évfordulója október 30-án lesz. A Játékszín épületében a szórakoztatás tradíció – az épületben éppen 110 éve, 1912. október 30-án nyílt meg a Ferenczy Kabaré, amely ezután a Pesti Kabaré nevet viselte, majd itt működött az 1977-ben bezárt Kamara Varieté. 1978-ban nyitott meg a Játékszín, amely 2012. július 30-án állami színházként bezárt. Mindössze három hónap múlva ismét megnyitotta kapuit – immár magánszínházként. Ennek alkalmából egy meghívásos arculattervezési, és egy nyílt vígjáték pályázatot hirdetett meg január 10-én a színház vezetése.

Az arculati pályázatot a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói körében hirdették meg. A pályázat célja az intézmény szellemiségéhez illeszkedő arculat kidolgozása. A pályaműnek tükröznie kell a Játékszín friss szellemiségét és azt, hogy a Teréz körúti teátrum mára korszerű, professzionális, minőségi szórakoztató magánszínházzá vált, mely a humort, a könnyedséget tartalmas gondolatokkal, társadalmi elhivatottsággal ötvözi a színházi szakma legelismertebb színészeivel és alkotóival együttműködve. Az egyfordulós pályázatra küldött anyagok beérkezési határideje február 28., a munkákat a Játékszín vezetése házon belül értékeli március 16-ig. A nyertes pályázó díja nettó 500.000 forint és a 2022/2023-as évad repertoárelőadásainak mindegyikére, egy alkalommal, előadásonként 2 darab jegy. A további két legjobbnak ítélt pályázat készítői 2-2 darab jegyet kapnak a Játékszín 2022/2023-as évadának bemutatóira.

Jelenet a Hatan egy pizsamában című előadásból (Fotó: Játékszín)

A vígjáték megírására nyílt, jeligés pályázatot írtak ki magyar alkotók számára, akiktől olyan anyagot várnak, amely eddig nem jelent meg és még nem is mutatták be. A kiírás szerint a beadandó pályamű egy helyszínen játszódjon, 6-8 szereplős legyen, és illeszkedjen a megújult Játékszín modern, ugyanakkor a hagyományokat is ápoló arculatához. A beérkező kéziratokat szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai: Zsurzs Kati színművész, Lőkös Ildikó dramaturg, Szakonyi Károly író, Szente Vajk író, színész, rendező és Bank Tamás, a Játékszín igazgatója, a zsűri elnöke. A nyertes egymillió forint összegű díjban részesül, vígjátékát pedig a Játékszín 2023-ban – nem kötelező módon – bemutathatja. A beküldési határidő április 30., a teljes kiírás a palyazat@jatekszin.hu címen kikérhető.

A két pályázattal kapcsolatban Bank Tamás úgy fogalmazott, hogy számos tehetséges művésznek köszönhetően száznegyvenezres nézői bázist építetek fel az elmúlt, közel tíz évben. Így nem csak az arculati megújulásnak van itt az ideje, hanem annak is, hogy az intézmény ne csak a közönség felé nyisson, hanem olyan alkotók felé is, akik szívesen csatlakoznak hozzájuk.

Kiemelt kép: A Játékszín épülete (Fotó: Fidelio)