Először választottak magyar tagokat a világ legnagyobb múzeumi szervezetének vezetőségébe: Varga Benedek és Sári Zsolt az ICOM executive boardja mellett működő, állandóan ülésező munkacsoport és állandó bizottság munkáját segíti majd a jövőben.

Varga Benedek, az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár (MNM SOM) igazgatója, az ICOM Magyarország korábbi elnöke a Strategic Plan Commitee (SPC) tagja lett, amely az ICOM stratégiai tervének végrehajtását ellenőrzi, illetve javaslatokat tesz a végrehajtás módjaira. A jövőben az ICOM központi stratégiájának terveit készíti elő, azok végrehajtását ellenőrzi, és a különböző nemzeti, nemzetközi és állandó bizottságok közötti együttműködést segíti elő az elfogadott tervek végrehajtásában, illetve javaslatokat tesz a végrehajtás módjaira az elnökségnek és a közgyűlésnek, valamint jelentéseket készít a stratégia végrehajtásról a különböző bizottságok munkájában.

Sári Zsoltot, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettesét, az ICOM Magyarország elnökét az ETHCOM, az etikai bizottság, az öt állandó bizottság egyikének tagjává választották. A bizottság minden, a múzeumi szakmai etikával kapcsolatos kérdésben tanácsot ad az ICOM-nak, figyelemmel kíséri az ICOM Múzeumok Etikai Kódexének alkalmazását, tájékoztatja az igazgatóságot a kódex súlyos megsértéseiről, és adott esetben bizonyos ajánlások közzétételét kéri, javaslatot fogalmaz meg az ICOM Múzeumok Etikai Kódexének esetleges módosításaira vagy kiegészítéseire.  Felülvizsgálja továbbá az ICOM nevében az ICOM alárendelt szervei által saját szakterületükre kidolgozott egyéb etikai kódexeket.

Mindkét testület tagjait három évre az ICOM elnöke nevezi ki.

Kiemelt kép: A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum központi épülete (Fotó: panadea.com)