A hétvége folyamán osztották ki a 47. alkalommal megtartott Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díjait, és két magyar alkotó is boldogan térhetett haza a díjátadóról, ugyanis Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs filmje a nagyjátékfilmek versenyében érdemelte ki a zsűri díját, a 27 című kisfilm, amelyet Buda Flóra Anna rendezett pedig a fődíjat szerezte meg a rövidfilmek kategóriában (korábban Cannes-ben is nagy sikert aratott). A franciaországi Annecyben megtartott rendezvény a világ egyik legjelentősebb animációs filmfesztiválja, szóval itt diadalmaskodni hatalmas elismerés.

Teljesítményük már csak azért is megsüvegelendő, mivel az eseményre 112 országból 3370 nevezés érkezett, a fő versenyben pedig 11 egész estés alkotás közül választotta ki a háromfős zsűri a Kojot négy lelkét a második legfontosabb díjra. Gauder Áron előző filmje, a Nyócker 2005-ben nyerte meg az Annecy fődíját, ennek kapcsán a következőt nyilatkozta a rendező az MTI-nek: „Tizennyolc év után csináltam újra filmet, és az, hogy mindkét filmem idáig eljutott, hatalmas örömet jelent. Ma este kicsit megnyugodtam, 12 évesen nemhiába határoztam el, hogy rajzfilmes leszek.” 

A Kojot négy lelke a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósult meg, Budai Flóra Anna rövidfilmje, a 27 viszont nem, a francia Miyu és a magyar Boddah cégek gyártásában készült. A rendező ekképpen nyilatkozott a díjról az MTI-nek: „Elképesztő érzés, nem tudok szóhoz jutni, hogy az egyik legjelentősebb animációs fesztivál ekkora visszajelzést adott ennek a filmnek és az egész csapatnak.”

Gratulálunk a nyerteseknek!

Kiemelt kép: Jelenet a Kojot négy lelkéből (Fotó: Puliwood), jelenet a 27-ből (Fotó: Papageno)