Az Irodalmi Szalon-est sorozatának szeptember 13-i előadása – amelynek ezúttal a Pesti Színház ad otthont – a XX. századi magyar irodalom két legendás alkotója, Szerb Antal és Rejtő Jenő előtt tiszteleg Havasréti József irodalomtörténész, Wunderlich József és Lengyel Tamás színművészek, valamint Darvas Ferenc zongoranűvész közreműködésével.

Szerb Antal (1901-1945) és Rejtő Jenő (1905-1943) életműve, regényeik összetéveszthetetlen atmoszférája, tudásuk és hangjuk nemcsak a XX. századi magyar irodalmat határozta meg, de máig a legnépszerűbb íróink között tartjuk őket számon. Szerb Antal novelláival a Nyugat második nemzedékének legjobbjai közé tartozott. Az Utas és holdvilág, A Pendragon legenda, A királyné nyaklánca kultikus regényei mellett A magyar- és A világirodalom története kötetei munkásságának sarokpontjai, amin azóta is generációk nőttek fel. Rejtő Jenőt nagy barátság fűzte a kor jelentős művészeihez: Karinthy Frigyeshez, Kabos Gyulához és Latabár Kálmánhoz is. Legnagyobb sikereit P. Howard álnéven írott köteteivel aratta, olvasottsága volt, hogy Jókai Móréval vetekedett. A szőke ciklon, A tizennégykarátos autó, a Vesztegzár a Grand Hotelban, a Piszkos Fred, a kapitány vagy A csontbrigád a legnépszerűbb írásai között szerepel, ezeket mind a groteszk, nemegyszer abszurd humor jellemzi, légiósregényei valójában a divatos ponyva paródiái voltak.

Mi kapcsolja össze a XX. századi magyar irodalom két meghatározó alkotóját? Miként indult pályájuk, miként kapcsolódtak a legendás Nyugathoz, melyik kávéház volt törzshelyük, hogy alakult írói pályájuk és barátságaik akár más művészekkel, akár egymással? Milyen párhuzamok és különállások jellemzik életüket és pályájukat, hogy éltek, kit szerettek? Szeptember 13-án a Pesti Színházban zenés felolvasószínház és beszélgetés keretén belül elevenedik meg az ő történetük. Az est háziasszonya és szerkesztője Juhász Anna irodalmár.

Kiemelt kép: Szerb Antal és Rejtő Jenő (Fotó: jegy.hu)