A szombathelyi Weöres Sándor Színház a tavalyi évadban ünnepelte megalapításának tizedik évfordulóját. Ennek alkalmából különleges bemutatók sorával ajándékozták meg a város színházi élményekre fogékony lakosait. A jubileumi idényt követően sem maradnak azonban a szombathelyiek egyedi és érdekes produkciók nélkül, ugyanis két külföldi rendező színpadi víziójával is megismerkedhetnek a 2019/2020-as évadban.

A Weöres Sándor Színház tagja az Európai Színházi Konvenciónak (ETC), és kiemelten fontosnak tartják az európai színházi kultúra megismerését, a nemzetközi szakmai együttműködéseket, ezért teremtettek lehetőséget arra, hogy a társulat két külföldi rendezővel is együtt dolgozhasson. Annak ellenére, hogy mindkét készülő produkció premierje a jövő évadban lesz, a munkák már márciusban megkezdődnek.

Az egyik hazánkba érkező külföldi alkotó Jaša Koceli, szlovén származású színházi rendező lesz, aki többedmagával jön Szombathelyre. Darjan Mihajlovic Cerar díszlettervező, Branka Pavlič jelmeztervező és Mankica Kranjec fotográfus vesz részt vele a közös munkában. Koceli a Ljubljanai Egyetemen végzett szociológia és színházi rendezés szakon, az elmúlt években pedig Szlovénia több különböző teátrumában is bemutatták előadásait. Ő állította például először színpadra hazájában Euripidész Trójai nők című művét a Szlovén Nemzeti Színházban.

A másik külföldi rendező, aki a Weöres Sándor Színház társulatával dolgozik majd, a firenzei születésű Luca Cortina lesz. Cortina tanulmányait a pratoi Metastasio Színházban és a skopjei drámaművészeti karon folytatta, ahol doktori munkáját is végezte. Számos nemzetközi produkcióban részt vett, és rendezéseit már több fesztiválon is díjazták.

Kiemelt kép: Jaša Koceli (fotó: Bojan Velikonja)