Két kortárs szerző nagyszabású történelmi drámájának ősbemutatóját láthatják az érdeklődők a Gyulai Várszínházban júliusban: 1-jén és 2-án a két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanú halált halt Apor Vilmos életéről szóló Mindenkinek mindene – Apor Vilmos című darab premierjére kerül sor, 9-én pedig Vecsei H. Miklós Ifjú barbárok című, Bartók és Kodály barátságát megidéző produkció mutatkozik be a nagyérdemű előtt.

A Mindenkinek mindene – Apor Vilmos című darabot Dér András a Gyulai Várszínház felkérésére írta meg, egyben az előadás színpadra állítását is vállalta. A Győri Nemzeti Színházzal közösen létrehozott bemutató címszereplőjét Bakos-Kiss Gábor alakítja, a koprodukció következtében ősztől a győri teátrumban is látható lesz az előadás. „Vilmos püspök hősies tanúságtétele becsületére válik a magyar nemzet nemes történelmének” – mondta II. János Pál pápa Aporról. A július elején debütáló előadás a püspök példaértékű cselekedeteit és vértanú sorsát kívánja felmutatni. A kiszolgáltatottak, az elesettek, a szegények, az üldözöttek, a gyermekek érdekében végzett tevékenysége miatt emlékét mindmáig nagy tisztelet övezi Gyulán. A dráma mozaikszerű jelenetei a filmes és a színházi eszközöket ötvözve mutatják be a gyulaiak által a „szegények bárójának”, a győriek által pedig az üldözöttek oltalmazójának nevezett püspök életének fontosabb történéseit gyermekkortól haláláig, 

Ifj. Vidnyánszky Attila (középen) az Ifjú barbárok olvasópróbáján (Fotó: Biró István)

A Vecsei H. Miklós által jegyzett Ifjú barbárokat ifj. Vidnyánszky Attila viszi színre, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeinek, valamint a Tokos zenekar szereplésével. Az ősbemutatóként érkező darab a két világhírű magyar zenetudós, Bartók Béla és Kodály Zoltán barátságát, első népdalgyűjtő útjainak motivációit és élményeit dolgozza fel, miközben magyarságtudatunk, nemzeti azonosságtudatunk ma is aktuális kérdéseivel szembesíti a nézőt. A fiatal alkotócsapat ismét olyan ősöket hívott társul, akiknek példája és minden fájdalmon átívelő hite és missziója, komoly segítséget nyújthat számunkra a 21. század útvesztőiben. Mindezt a tőlük megszokott gyors, ötletes, fiatalokhoz is szóló módon.

Kiemelt kép: Bakos-Kiss Gábor a Mindenkinek mindene – Apor Vilmos próbáján (Fotó: Győri Nemzeti Színház)