Lehunyja sok szemét a ház címmel több mint kéthetes programsorozattal búcsúzik a Csokonai Színház társulata és közönsége a felújítás előtt álló történelmi épülettől, amely 1865 óta ad otthont a debreceni színésztársulatnak. A rendezvénysorozat augusztus 18-án a Lighthouse: ON fénytárlattal kezdődik, majd a Bánk bán bemutatójával zárul szeptember 5-én.

A programsorozat folyamán Az én Csokonaim címmel személyes hangvételű kulisszajárásokon vehetnek részt az érdeklődők augusztus 14. és 28., valamint augusztus 31. és szeptember 4. között. A kulisszajárásokat a társulat színészei vezetik majd, akik a szokásos helyszínbemutatások mellett azokról az élményeikről, emlékeikről is mesélnek majd, amelyek az épület egy-egy szegletéhez kötik őket. A vezetések minden alkalommal a Horváth Árpád Stúdiószínházban végződnek, ahol a Kívánságfalon üzenhetnek a résztvevők az épületnek és a társulatnak. A programban részt vesz Vranyecz Artúr, Varga Klári, Mercs János, Edelényi Vivien, Mészáros Ibolya, Majzik Edit, Ráckevei Anna, Horváth Julianna, Csikos Sándor és Wessely Zsófia. Ezen kívül augusztus 26-án 11 órától a vállalkozó kedvű nézők egy élőlánc formájában segíthetnek átköltöztetni például a Tesztoszteron, az Oszkár és Rózsa mami vagy akár az Augusztus Oklahomában egy-egy ikonikus jelmezét és kellékét a Csokonai Színház jelmeztárából a Víg Kamaraszínházba. Így a szerencsések testközelből láthatják és foghatják majd a kezükben többek között Mucsi Zoltán impozáns rózsaszín cipőjét, vagy éppen Mercs János áttetsző, necchálós atlétáját a Tesztoszteronból vagy Rózsa László hatalmas plüsskutyáját az Oszkár és Rózsa mamiból.

Mindemellett természetesen nem maradhatnak el a nyílt próbák, játékok, kvízek és koncertek sem. A rendezvénysorozat végén pedig a nézők egy közös fáklyás felvonulással vehetnek szimbolikus búcsút a rekonstrukció előtt álló színházépülettől. Bár a programsorozat szeptember 5-én véget ér és ezzel a Csokonai Színház egy időre bezárja kapuit, a társulat új játszóhelyein és Debrecen innovatív helyszínein a 2020/2021-es évadban is sok szeretettel várja a nézőket.

Kiemelt kép: A Csokonai Színház nézőtere (Fotó: Máthé András)