Két évvel ezelőtt indult a Déryné Program, amelynek szlogenje és missziója: „Színház mindenkinek!” Az eltelt idő alatt összesen 28 bemutató és 869 színházi előadás valósult meg mintegy 310 településen, a produkciókat több, mint 110.000 néző tekintette meg. A Program által életre hívott Déryné Fesztivál már az első évében rendkívül pozitív fogadtatásban részesült, 2022 júliusában pedig ismét megrendezésre kerül Sátoraljaújhelyen.   

A saját társulatot, valamint négy alprogramot felvonultató hiánypótló kezdeményezés célkitűzése, hogy magas minőségű, színvonalas színházi produkciókat juttasson el az ország minél több településére, a legtávolabbi, legkisebb falvakat, peremterületeket is beleértve, ahol az ott élők eddig hiányt szenvedtek a magas kultúra terén. Az Országjárás és Vándorszínház alprogramoknak köszönhetően 310 településre sikerült eljuttatni színházi előadásokat, amelyeket a közönség jelképes 200 Ft-os jegyáron, illetve ingyenesen tekinthetett meg. A kulturális intézményeknek és művelődési házaknak korlátozott a pénzügyi erőforrása, amelyet színházi produkciók megvásárlására fordíthatnak, így nagy örömmel üdvözölték a Program által nyújtott lehetőséget. A befogadóhelyek jelentkezése folyamatos, a partnerek száma meredek ívben növekedik, további cél, hogy minél több nézőt sikerüljön megszólítani és emlékezetes színházi élménnyel megajándékozni, hosszú távon széles törzsközönséget kialakítva.

Pillanatkép a Déryné Fesztivál János vitéz kalandkertjének programjáról (Fotó: Gádoros Márk)

A Barangoló alprogram a fiatal alkotóművészeknek, pályakezdő társulatoknak és színművészeknek kínál lehetőséget arra, hogy mentori programon keresztül önálló produkciót hozhassanak létre, valamint, hogy munkásságukat a szélesebb közönség is megismerhesse. A bábjátéktól, a néptáncon és opera-keresztmetszeten át, a zenés dokumentumjátékon keresztül a prózai előadásig 17 produkció került bemutatásra eddig, valamint 70 előadás valósult meg, több, mint 3.000 néző részvételével. A Barangoló alprogram idén elindítja Drámaírói Műhelyét is, amelynek célja egy új drámaíró nemzedék kinevelése. Más drámaírói felhívásokkal szemben ez egyedülálló lehetőséget kínál a fiatal íróknak, hiszen amellett, hogy elkészíthetik az első, egész estés drámájukat, munkásságukat a színházi szakma szélesebb körben is megismerheti. A januárban közzétett felhívásra összesen 49 jelentkezés érkezett, amelyek közül a szakmai bizottság fogja kiválasztani a nyertes drámaterveket.

A Déryné Társulat repertoárjában öt produkció (Déryné ifjasszony, János vitéz, Kék róka, A falu rossza, Holdbeli csónakos) szerepel jelenleg, de már javában zajlanak Sütő András Balkáni gerle című drámájának próbái, a Jászai Mari-díjas Berettyán Nándor vezetésével, amelynek premierjére március 26-án kerül sor a Déryné Központban. Emellett 2021-ben megrendezésre került az I. Déryné Fesztivál is Sátoraljaújhelyen, amely 9 helyszínen több, mint 30 ingyenes, kulturális programmal, színházi előadásokkal, koncertekkel és családi programokkal várta az érdeklődőket. A fesztivált és az általa felvonultatott színes programkavalkádot rendkívül pozitívan fogadta a közönség, mindjárt az első évben, az öt nap alatt több, mint 2.500 látogatót vonzott, így idén (július 20. és 24. között) második alkalommal is megrendezésre kerül az esemény.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Kárpátok visszhangja című előadásból (Fotó: Gádoros Márk)