A szomszédban dúló háború, a gazdasági válság, Európa és a térség jövőképe, valamint a magyar nemzetpolitika kerül középpontba a székelyföldi Tusnádfürdőn a július 19. és 24. között megrendezendő 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos).

A „Van, ami örök” mottóval fémjelzett Tusványost kétéves kényszerszünet után rendezi meg idén ismét az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a budapesti székhelyű Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány. A mottó az örök értékekre, magára a szabadegyemre és a Tusványos mindenkori párbeszédre törekvésére utal. A tábor legnagyobb médiaérdeklődésre számító közéleti rendezvényei közül a Közép-Európa a háború árnyékában, a Hogyan tovább, Európa?, A NATO és az európai közös védelempolitika, a Mit tehet Közép-Európa Ukrajnáért?, a Magyar jövő 2030 és a Szuverenitásunk egy új nemzetközi gazdaságban című pódiumbeszélgetéseknél számítanak a legtöbb résztvevőre a szervezők. Természetesen idén sem marad el a Lőrincz Csaba-sátorban megtartandó pénteki nemzetpolitikai kerekasztal, amelyen a Kárpát-medencében működő magyar érdekvédelmi szervezetek és pártok vezetői vesznek részt.

Popa Ilona, a Tusványos főszervezője elárulta, hogy két új rendezvényhelyszínnel, a Petőfi Irodalmi Múzeum által működtetett Magyar kultúra-sátorral, és a Buzánszky Jenő-sportterasszal gazdagodik Tusványos, de a gazdasági, IT, ifjúsági, színházi, szórakoztató, népzenei és egyházi tematikák köré szerveződő hagyományos programhelyszíneken, valamint az Egyetemi udvarban is számos rendezvénnyel várják az érdeklődőket. A 47 partnerszervezet több mint négyszáz programot szervez 27 helyszínen. A Petőfi-színpadon olyan zenekarok lépnek fel – a teljesség igénye nélkül – mint a Transylvanium, a Tankcsapda, a Margaret Island, a Kowalsky meg a Vega, az Aurevoir., a Bagossy Brothers Company, a 4S Street, a Blahalouisiana, a Szabó Balázs Bandája vagy a Honeybeast.

Kiemelt kép: 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Fotó: tusvanyos.ro)