Március 21-e Bábszínházi Világnap, ezt megünnepelve – tekintettel arra, hogy mint minden teátrum, a Budapest Bábszínház is zárva tart – szombatonként délelőtt egy gyerekeknek, este pedig egy felnőtteknek szóló előadást tesznek elérhetővé online.

„Kényszer szülte ezt a helyzetet, de jó alkalom arra, hogy visszaidézzük az elmúlt 70 év emblematikus előadásait. Nem csak a gyerekeket várjuk képernyő elé, hanem a felnőtteket is, hiszen a színházunk szlogenje: a báb nem korosztály, hanem műfaj.” – mondta el Ellinger Edina, a színház igazgatója. Március 21-én, a Bábszínházi Világnap alkalmából indítják útjára sorozatukat, vagyis minden szombaton két korábbi produkciót láthatunk. A mostani hétvégén 11 órakor Jeli Viktória és Tasnádi István Rozi az égen, 19 órakor pedig Christian Morgenstern Bitódalok című előadását tekinthetik meg a nézők.

A Rozi az égen című darabot 2010-ben mutatották be Tengely Gábor rendezésében. A mese Jeli Viktória és Tasnádi István Rozi lányának hatodik születésnapjára született, a történetből aztán a Pagony Kiadónál könyv, a bábszínházban előadás lett. A szülinapos azóta felnőtt, de a mese az elveszett születésnapról, a kalandozás a csillagképek között ma is ugyanolyan vicces és izgalmas, mint a bemutató idején. Rozi szerepében Ellinger Edinát, Cicaként Kovács Mariannát, Apaként Ács Norbertet, Anyaként Kovács Juditot láthatjuk majd, de meteoritokként, csillagporszemekként és napsugarakként Hárai Ágnes, Juhász Ibolya, Kovács Katalin, Pethő Gergő, Radics Rita és Rusz Judit is feltűnik.

Jelenetkép a Bitódalok című előadásból (fotó: Budapest Bábszínház)

Az esti órákban az ifjúságot és a felnőtteket várják a képernyő elé. Éppen tíz éve mutatták be a német költő, Christian Morgenstern nonszensz verseire komponált, felnőtteknek szóló előadást, a Bitódalokat, amely a Budapest Bábszínház újkori történetének emblematikus produkciójává vált. Egy fiatal alkotóközösség friss és örömteli csapatmunkájaként született meg, később elnyerte a Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál fődíját. Veres András rendezése ma is hivatkozási alap, a kortárs felnőttbábszínház egyik első fecskéje. A különleges előadásban Ács Norbert, Kovács Judit és Teszárek Csaba lesz látható.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Bitódalok című előadásból (fotó: Budapest Bábszínház)