2016 óta szinte minden novemberben feltűnik a Müpa melletti felszíni parkolóban egy cirkuszi sátor, hogy a karácsonyi időszak közeledtével egy csodákkal teli világot tárjon kicsik és nagyok elé. Ez idén sem lesz másként: a Müpa Sátorban a decemberi időszak legkedveltebb Recirquel-előadása, a Kristály mellett egy vadonatúj ünnepi produkció, Szabó T. Anna magával ragadó története is látható lesz. Idén először ráadásul ingyenes koncertek is várják a korcsolyázókat a Müpa kültéri színpadán november 30-tól egészen január 9-ig.

Tavaly csak online volt látható, idén viszont élőben tér vissza a Recirquel téli újcirkusz-meséje, a 2018-ban bemutatott Kristály. A Vági Bence által megálmodott történetben Hólandia jégbe fagyott tájaira utazhatunk, ahol a Horányi Juli énekesnő által megformált Hókirálynő uralkodik. A hagyományos előadásoktól eltérően itt a nézők feladata lesz segíteni az őket kalauzoló, mulatságos udvari Manónak felolvasztani a rideg királynő szívét és megmenteni Hólandia lakóit: a Manó – akinek bőrébe Egyed Brigitta bújik – utasításait követve gyakorlatilag ők is részeseivé válnak a történetnek. A különleges játéktérnek köszönhetően az artisták és táncosok sokszor a nézőktől egy karnyújtásnyira suhannak el, így téve még felejthetetlenebbé az élményt minden korosztály számára.

Jelenetkép a Recirquel Kristály című előadásából (Fotó: Hirling Bálint/Müpa)

A József Attila-díjas író-költő, Szabó T. Anna csillogó humorát jól ismerhetjük már verses költeményeiből, fordításaiból. Történeteit előszeretettel olvassák gyerekek és szülők egyaránt, hiszen könyvei tele vannak versekkel, zenével, szójátékokkal és rigmusokkal. Ezért is adta magát, hogy a hazai zenei és színházi élet krémje keltse életre a szereplőket, a klasszikus mesékből is ismert, vagány karakterek és a sziporkázó humorú párbeszédekkel tűzdelt kalandos történet pedig egy igen fontos dologra hívja fel a figyelmet. Az Égigérő mese a hétköznapjainkban jelen lévő mindennapi szorongásokra ad jókedvű, szellemes, zenés-dalos választ: figyelemmel és szeretettel még a néha kilátástalannak tűnő helyzetek is megoldhatóak. Halasi Dániel rendező igazi szupercsapatot állított össze a feladatra: a szereplőket a Lóci játszik zenekar frontembere, Csorba Lóci és a hegedűművész Farkas Izsák vezette kilencfős zenekar kíséri majd. Előbbi pedig nemcsak zenei, de színészi tehetségét is megcsillanthatja, hiszen többek közt Balla Eszter, Palya Bea és Ember Márk mellett ő kelti életre a mese egyik szereplőjét.  

A Müpa Sátor mellett idén is felépül a Müpa Jégpálya, ahol a csodás dunaparti panoráma mellett immár élőzenére lehet korcsolyázni. Olyan előadók lépnek majd fel, mint a The Bluebay Foxes, a DagaDub (az Irie Maffiából megismert Sena különleges projektje), az MYGL (a Freakin’ Disco, a Qualitons és a Jégkorszak gitárosaként ismert Szőke Barna projektje), a Fanfara Complexa, a Caussanel Izabella és Orbay Lilla jazzénekesnők alkotta Ephemere Duo, Elek István és kvartettje, valamint Hajdu Klára és a Balázs Elemér Groupból ismert Szakonyi Milán is közös koncertet ad.

Kiemelt kép: Jelenetkép az Égigérő mese című előadásból (Fotó: Nagy Attila/Müpa)