A világhírű brit basszbariton, Sir Willard White május 1-jén és 4-én Gershwin, május 7-én és 14-én pedig Bartók korszakos operájának férfi főszerepét énekli el a Magyar Állami Operaház produkcióiban.

Sir Willard White közel 50 éves pályafutása során a világ szinte minden jelentős operaházában és koncertszínpadán megfordult már. A jamaikai születésű művész előbb Kingstonban, majd a New York-i Juilliard Schoolban végezte énekesi tanulmányait. 1974-ben debütált a New York City Operában, majd rendszeres fellépője lett a londoni Királyi Opera, az Angol Nemzeti Opera, a New York-i Metropolitan Opera, a San Franciscó-i Opera előadásainak, de Los Angeles, Berlin, Párizs, München, Hamburg, Amszterdam, Brüsszel, Madrid operaházainak, valamint a Glyndebourne-i, Aix-en-Provence-i és Salzburgi Fesztiválnak is visszatérő vendége. Hangfajának csaknem minden szerepét elénekelte az alaprepertoártól a kuriózumokig, Monteverditől Berg, Britten és Ligeti műveiig, de a Royal Shakespeare Companyban prózai szerepben is kipróbálta magát, mikor Sir Ian McKellen és Imogen Stubbs partnereként Othellót alakította.

White május 1-jén és 4-én az Operaházban Almási-Tóth András rendezésében 2018-ban bemutatott Porgy és Bess-előadás férfi címszerepében áll színpadra, amely szerepet eddig színpadon ritkán volt lehetősége megformálni. A produkcióban többek között Horty Lilla (Bess), Szemenyei János (Sporting Life), Szegedi Csaba (Crown), Fülep Máté (Jake), Fodor Beatrix (Clara), Fodor Gabriella (Serena) és Meláth Andrea (Maria) lesznek partnerei, a Magyar Állami Operaház Zenekarát, Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkarát (karvezető: Hajzer Nikolett) Dénes István vezényli. A világhírű magánénekes ezt követően, május 7-én és 14-én repertoárjának egyik több évtizede meghatározó gyöngyszemét, A kékszakállú herceg vára férfi szerepét énekli magyar nyelven az Operaházban. A darab Szinetár Miklós ugyancsak 2018-as rendezésében lesz látható, amely a rendező korábbi, 2014-es kolozsvári színrevitele nyomán kívánta megidézni a gróf Bánffy Miklós által 1918-ban színre vitt ősbemutatót. White partnere Judit szerepében Gál Erika lesz, a prológot Kálid Artúr mondja el, az OPERA Zenekart Kovács János dirigálja. 

Kiemelt kép: Sir Willard White (Fotó: Opera)