Kútvölgyi Erzsébet, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész 2019 első hónapjaiban két új bemutatóra is készül. Az elsőt rögtön januárban, míg a másodikat márciustól láthatja majd a közönség. Az érdemes művész, aki már 47 éve a Vígszínház társulatának tagja, anyaszínházában, valamint a Pinceszínházban is különleges előadások főszerepét vállalta el.

Január 19-én debütál a Vígszínház Házi Színpadán a Kádárné balladája című monodráma. Kútvölgyi Erzsébet egy valós személyt, Tamáska Máriát, Kádár János feleségét kelti életre. A Kádár-korszak first ladyje a sötétségben, börtönök és kongresszusi paloták kongó labirintusában élte mindennapjait, és sokak szeme láttára szikkadt legendává saját történet nélküli élete. Tamáska Mária nem kérdezett, nem akart, nem kételkedett – szolgált. Kornis Mihály művének szövegén keresztül, Kútvölgyi Erzsébet előadásában most szót kap ez a néma asszony. A monodráma rendezője Telihay Péter.

A Kádárné balladája után egy újabb drámát kezd próbálni a színművésznő. Március 1-jén mutatják be a Pinceszínházban az amerikai sikerszerző, Tom Ziegler szívfacsaró és megható történetét, a Grace és Gloriát. Grace-t, az idős parasztasszonyt kiengedik a kórházból, gondozója, a nagy karriert befutó önkéntes szociális munkás, Gloria pedig mellette akar állni utolsó óráiban. Kettejük megható történetét örökítette meg Ziegler, miközben alkalmat ad a nézőknek arra, hogy önfeledten nevessenek az élet abszurd helyzetein. Egy érzelmekkel és humorral teli történet hitről, életről és halálról. Méhes László rendezésében Kútvölgyi Erzsébet és Juhász Réka játsszák az előadás főszerepeit.

Kiemelt kép: Kútvölgyi Erzsébet a Kádárné balladájának promóciós anyagán (fotó: Vígszínház)