Hazánk egyik Balázs Béla-díjas filmrendezője, Bergendy Péter már többször is bizonyította tehetségét a filmiparban: A vizsga című 2011-es alkotása mára már szinte kultikusnak számít, a Trezor névre keresztelt rendezéséért pedig nemzetközi Emmy-díjra jelölték. 2020-ban aztán Bergendy Péter kipróbálta magát egy új műfajban is, és bemutatta a Post Mortemet, amely egy Magyarországon kevésbé kihasznált zsánert, a horrort bővítette. Az első világháború idején, a spanyolnátha-járvány után játszódó történet középpontjában egy leszerelt katona, Tomás áll, aki azzal járja a falvakat, hogy halottakról készíti el az utolsó fotójukat a családjuk körében, csakhogy munkáját természetfeletti jelenségek is kísérik.

A film főszerepében Klem Viktort láthattuk, rajta kívül pedig felbukkantak még többek között olyan művészek, mint Anger Zsolt, Schell Judit, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Nagy Mari, Tóth Ildikó, Ladányi Andrea, Reviczky Gábor és Hais Fruzsina. A Post Mortemet beválogatták a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába, nevezték az Oscarra a legjobb idegennyelvű film kategóriában, nyert a Magyar Mozgókép Fesztiválon, diadalmaskodott a Fantasportón és a Sombra Fesztiválon is.

Most pedig két további díjat ítélt meg a Post Mortemnek a Manchesteri Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztivál húsvéti kiadása, a Grimmfest Easter. Bergendy alkotása a legjobb játékfilm és a legjobb speciális effektek szekciókban zsebelte be az elismeréseket. Gratulálunk a stábnak!

Kiemelt: Klem Viktor a Post Mortem egyik jelenetében (Fotó: Port.hu)