Szeptember 1. és 9. között rendezik meg a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, ahol ismét különleges hazai és külföldi alkotásokkal találkozhatnak majd a résztvevők és a sajtó képviselői. A fesztivál CineDocs névre keresztelt versenyprogramjába pedig újfent olyan dokumentumfilmek kerülnek bele, amelyek valószínűleg díjakkal fognak távozni a nemzetközi eseményekről. 

Az idei felhozatalban már biztosan benne lesz a 2023-as Berlinale Arany Medve-fődíjasa, Az Adamanton (Sur l’Adamant), és ez egyúttal az alkotás magyar premierjét is jelenti. A francia dokumentumfilm egy úszó pszichiátriai központ betegeiről és gondozóiról szól, amely Párizs központjában, a Szajna folyón található intézmény, egy speciális napközi a mentális zavarokkal küzdő felnőttek számára. Nicolas Philibert művét november 30-án láthatják majd országszete a nézők a Vertigo Média forgalmazásában. 

A másik kiemelt projekt a Varrat című egész estés doksi Kempf Márta Anna rendezésében, amely számos híres magyar tetoválóművész közreműködésével, és a szakmában dolgozó neves szakemberek megszólaltatásával (mint Borbás Róbert, Borsos László Boris, Galler András Indián, Gémes István James, Kis Brigi, Müllner Csaba, Sárközi Zsolt és Veres Gábor) készült el, és látványosan mutatja be a tetoválás művészetét, fejlődését. Szintén a Vertigo Média forgalmazásában kerül még idén a mozikba.

Kiemelt kép: A Varrat című dokumentumfilm egyik jelenete (Fotó: Vertigo Média Kft.)