Az elmúlt néhány hét nehézségei miatt a Katona József Színház arra kényszerült, hogy az online térben búcsúzzon el két ikonikusnak is mondható darabjától, a Petra von Kanttól és a Bádogdobtól.

Rainer Werner Fassbinder drámáját 2014-ben mutatta be a teátrum Pelsőczy Rékával a címszerepben. A Jászai Mari-díjas színművésznő számos alkalommal nyilatkozta már, hogy ez volt az eddigi legfontosabb, egyben legnehezebb szerepe is pályája során. A darabot búcsúztató videóban most arról is beszélt, hogy félt attól, hogy hogyan tudja megjeleníteni színpadon a karrierjében sikeres, ám a magánéletében kényszerpályákon mozgó, a saját szabadságáért küzdő nőt, aki egy fiatal lány szerelmében látja meg a kiutat saját börtönéből. „Nekem a diploma-rendezésem volt. Ez az egész folyamat, és tulajdonképpen maga az előadás is egy alapköve az én színházi létezésemnek, meg szerintem a Katonában való létezésemnek is.” – mondta Székely Kriszta, az előadás rendezője.

Kiss Eszter és Pelsőczy Réka a Petra von Kant című előadásban (Fotó: Horváth Judit)

Günter Grass A bádogdob című regényében a második világháború eseményeit dolgozza fel, a történelmi összefüggéseket objektív módon vizsgálva, sokszor tabu témákkal szembesítve az olvasót. A Katona Kamrájában 2016-ban mutatták be Hegymegi Máté rendezésében a könyv színpadi adaptációját, amelyben a főszereplőt, Oskart a felnőni nem akaró 3 éves fiút Elek Ferenc és Dér Zsolt játszották egyszerre. „Ez volt az első találkozásom Hegymegi Mátéval, ami szerintem nagyon jól sikerült. Nagyon fontos dolgokat kért tőlem, például azt, hogy játsszak nagyon karcosan és keményen.” – meséli Elek Ferenc a videóban, aki azt is elmondja, hogy ritkán találkozik színész ilyen feladattal a pályája során.

A két előadás szereplői arról is beszéltek, hogy hogyan élték meg azt, hogy nem játszhatták el utoljára a drámákat: van, aki nagyon sajnálja, és van, aki úgy érzi, hogy jó, hogy nem kellett még egyszer az adott karakter bőrébe bújnia, mivel a darabtemetés mindig komoly teher a színészek számára. Egy dologban azonban egyetértettek: nagyon hiányzik már mindannyiuknak a színpad, és nagyon várják, hogy ismét a közönség előtt állhassanak.

Kiemelt kép: Dér Zsolt és Elek Ferenc A bádogdob című előadásban (Fotó: Toldy Miklós)