Pár hét múlva véget ér a nyári szünet, és nem csak a színházi évad veszi kezdetét, hanem az oktatási időszak is a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az új tanév pedig azt is jelenti, hogy újabb színészosztály lép a nagyközönség elé, idén Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatójának növendékei mutatkoznak be. Az Ódry Színpad a 2019/20-as évadát két szeptemberi bemutatóval nyitja, az egyik egy mesekönyvből készült bábelőadás, a másik pedig Peter Weiss ikonikus drámájának adaptációja lesz Hegedűs D. Géza tanulóinak interpretációjában.

Kacsa, Halál, Tulipán (bemutató: 2019. szeptember 15., 19 óra, Padlás)

Wolf Erlbruch Ente Tod und Tulpe című mesekönyvét Bódi Zsófia és Fodor Orsolya dolgozta át színpadi művé, és ebből Fodor Orsolya maga rendezett előadást. A történet főhőse egy Kacsa, aki egyedül él a stégen, a tó partján. Minden napja hasonlóan telik: felkel, sétál, lemegy a tóhoz, úszik, aludni tér. Egy nap megérzi, hogy követi valaki. Hátranéz – és találkozik a Halállal. A Halálnál van egy Tulipán. A Kacsa nagyon megijed, szeretné elküldeni, a Halál nagyon megijed, nem megy sehova. A Kacsa lassan elkezdi megszokni Halál jelenlétét. Magával viszi a tóhoz. Másnap fára másznak, játszanak… Kacsát Hannus Zoltán, a Halált pedig Barna Lilla játssza.

Jean-Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják De Sade úr betanításában (bemutató: 2019. szeptember 21., 22 óra 30 perc, Ódry Színpad)

Peter Weiss drámáját Térey János, Eörsi István és Görgey Gábor fordításának felhasználával Dohy Balázs dramaturg adaptálta az Ódry Színpadra, a szövegkönyvből pedig Kovács D. Dániel rendez előadást Hegedűs D. Géza végzős hallgatóinak részvételével. Ez a színház a színházban felépítésű darab meghökkentő és egyedi módon ábrázolja az osztályok szűnni nem akaró harcát és az emberi szenvedést. A szerző arra a kérdésre próbál választ találni, hogy az igazi forradalom vajon a társadalom, vagy sokkal inkább önmagunk megváltoztatásában rejlik?

Az előadás szereplőit Antóci Dorottya, Ábel Stella, Darvasi Áron, Dino Benjamin, Ertl Zsombor, Horváth Csenge, Kovács Máté, Márfi Márk, Márkus Luca, Reider Péter, Rudolf Szonja és Hegedűs D. Géza játsszák.

Kiemelt kép: Jelenet a Kacsa, halál, tulipán című előadásból (fotó: Ódry Színpad)