A Nemzeti Színház két premierre is készül a hétvégén: szombaton 11 órakor tartják Szilágyi Andor mesejátékának, a Leánder és Lenszirom bemutatóját, A kassai polgárok című Márai-darab pedig vasárnap este 19 óra 30 perctől debütál Budapesten.

Szeptember 19. – Leánder és Lenszirom (Gobbi Hilda Színpad)

A négy éves kortól ajánlott Leánder és Lenszirom az egyik legszebb magyar tündérmese, amely most a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán kel életre Márkó Eszter rendezésében. A történet több híres szerelmes mese vezérmotívumaiból merít: Leánder, a kobold anyja tettének köszönheti rútságát, aki tündér létére beleszeretett egy emberbe, így maga is halandóvá vált. Bölömbér kerál 16 éve bolyong Leánder erdejében, és csak akkor szabadulhat a fogságból, ha valami olyat ad neki, ami még neki magának sincs. Az uralkodó csak akkor jön rá, hogy a saját leánya kezét ígérte így a koboldnak, amikor már késő, Leánder pedig útra kel, hogy magával vigye a világszép királykisasszonyt, Lenszirmot…

A Nemzeti Színház előadásának címszerepeiben Katona Kinga és Mészáros Martin lépnek színpadra, partnereik többek között: Varga József, Kristán Attila, Szász Júlia, Söptei Andrea és Bordás Roland.

Szeptember 20. – A kassai polgárok (Kaszás Attila Terem)

A gyulai közönség már láthatta augusztus 16-án a Márai Sándor regényéből készült előadást, amely a Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója, most vasárnap pedig végre Budapesten is bemutatkozik A kassai polgárok. A Szabó K. István rendezésében látható dráma 1311-be repíti vissza a nézőt, ahol János mester, a kőfaragó-szobrász sorsán keresztül nyerhetünk betekintést a történelem zivataros eseményeibe. A király által eladott Kassa a nádor hadaitól retteg. Szembeszállni a megszállókkal, kötelesség. De János mester vajúdik: az ő dolga mindez?

Az előadás főbb szerepeiben Rátóti Zoltán, Tóth Auguszta és Barta Ágnes láthatók, mellettük színpadra lép többek között Blaskó Péter, Horváth Lajos Ottó, Schnell Ádám és Berettyán Sándor is.

Tóth Auguszta A kassai polgárokban (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Kiemelt kép: Mészáros Martin és Katona Kinga (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)