Május végén újabb regényekkel bővül a Helikon Zsebkönyvek sorozat: Agatha Christie, a krimi koronázatlan királynőjének két klasszikusa jelenik meg.

A Helikon Kiadó 2015-ben indította útjára a mai napig töretlen népszerűségnek örvendő Helikon Zsebkönyvek sorozatát. A széria sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy azóta több mint 120 mű jelent meg ezen cím alatt, köztük igazi ritkaságok is, amiket hosszú ideje nem lehetett még antikváriumokban sem beszerezni. Felsorolni az eddigi szerzőket és címeket szinte lehetetlen lenne – de legalábbis egy nagyon hosszú cikket eredményezne a próbálkozás. Májusban a 121. és 122. kötet Agatha Christie (akinek életművét pár éve szintén a Helikon Kiadó gondozza) két, mára klasszikussá vált krimije, a Gyilkosság az Orient Expresszen, valamint a Mert többen nincsenek jelenik meg. A sokszínű válogatásból eddig sem hiányoztak a bűnügyi regények, többek között Edgar Allan Poe (A fekete macska, Az aranybogár, A kút és az inga) és Sir Arthur Conan Doyle (Tanulmány vérvörösben, A négyek jele), hozzájuk csatlakozott most a krimi nagyasszonya.

Jelenet a Gyilkosság az Orient Expresszen című előadásból (Fotó: Gádoros Márk)

A 121. zsebkönyv a Gyilkosság az Orient Expresszen (Katona Tamás fordításában), amelynek története a szerzőtől megszokott módon rendkívül csavaros, a feszültség oldalról oldalra nő, a megfejtéstől pedig leesik az állunk. A kor olvasóinak azonban még egy szempontból különleges élményt jelenthetett a mű: a cselekménybe ugyanis Christie beépítette az évszázad bűnügyének nevezett, brutális gyermekgyilkossági esetet, mely “a Lindbergh bébi elrablása” néven híresült el világszerte.

A 122. zsebkönyv pedig a Mert többen nincsenek (Szíjgyártó László fordításában), amely egy számtalan címváltozatot és filmes feldolgozást megért regény. A kötet címe kalandos utat járt be világszerte és itthon is: 1941-ben A láthatatlan hóhér címmel jelent meg először magyarul, Vécsey Leó fordításában, majd az évek során többször kiadták Tíz kicsi néger címmel, de hivatkoztak már rá a Tíz kicsi indiánként és a Tíz kicsi katonaként is. A regény Agatha Christie legkeresettebb bestsellere, több mint 100 millió példányt adtak el belőle, így minden idők legnagyobb sikerű krimijei közé sorolhatjuk.

A kötetek ezúttal is a sorozat állandó borítótervezőjének, Szabó Leventének a grafikájával jelennek meg. 

Kiemelt kép: Agatha Christie: Gyilkosság az Orient Expresszen / Mert többen nincsenek – borítórészlet (Grafika: Szabó Levente)