Pár héttel ezelőtt tartotta Térey János utolsó drámájának, a Lót – Szodomában kövérebb a fű olvasópróbáját az Örkény Színház, most pedig egy újabb előadás előkészületeit kezdte meg a társulat. A huszadik századi francia filozófia vezéralakjának, Jean-Paul Sartre egyik legismertebb drámáját, A legyeket Hegymegi Máté rendezésében viszik színre a Madách téri teátrumban.

„Egy egész népet fogva tart a kollektív bűntudat egy olyan bűn miatt, amit nem is ők követtek el. Rettegésben élnek, a szabadgondolkodás és a tolerancia tiltott dolgok. Bárki, bármikor megfélemlíthető. Mindenek fölött a zsarnoki hatalom áll. A szabadság, a saját döntések, valamint ez utóbbi következményei, és a velük való szembenézés veszélyes terep. Pláne, ha valaki saját magával és tetteivel néz szembe… Mindez Argoszban történik, régen. Oresztesz önmagát választja, dönt és cselekszik: gyilkol és feloldoz” – írják az előadás hivatalos ismertetőjében.

Pillanatkép A legyek olvasópróbájáról (fotó: Horváth Judit)

Sartre ebben a művében egy ógörög mítoszt dolgozott fel és értelmezett saját világlátása szerint, kihegyezve a történetet a döntéshelyzetekre, a választás és a felelősség kérdésére. Az előadás fő szerepeiben Nagy Zsolt (Jupiter), Jéger Zsombor (Oresztész), Zsigmond Emőke (Elektra), Znamenák István (Aigiszthosz), Für Anikó (Klütaimnesztra), Fodor Tamás (Pedagógus), valamint Murányi Márta és Szathmáry Judit lép a közönség elé. A díszletet Fekete Anna, a jelmezeket Kálmán Eszter tervezi. A legyek bemutatója december 19-én lesz.

Kiemelt kép: Pillanatkép A legyek olvasópróbájáról (fotó: Horváth Judit)