Tegnap tartotta a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Bertold Brecht egyik legismertebb művének olvasópróbáját: a szerző a háború erkölcse ellen emeli fel hangját a Kurázsi mama és gyermekei című drámájában. A teátrum Nagyszínpadán debütáló előadást Keresztes Attila rendezi.

Brecht darabja szenvedélyes vádirat minden háború ellen, egyben gazdag, összetett történet arról, milyenek vagyunk mi, emberek; küzdelmeinkről, vágyainkról, félelmeinkről, túlélési stratégiáinkról szól. Izgalmas és bonyolult drámai szöveten keresztül mutatja be, hogyan veszíthetjük el arcunkat, személyiségünket az embertelenség közepén, vagy mégis, mindennek ellenére, hogyan őrizzük meg azt.

Az 1939-ben írt dráma a harmincéves háború idején játszódik, hőse, Anna Fierling markotányosnő, aki három gyermekével próbál boldogulni az őket körülvevő pokolban. Praktikum és haszonszerzés vezérli, próbálja minden viszontagság és szörnyűség között célba navigálni az otthonukat jelentő ekhós szekeret. De a háború minden rémsége ellenére kitűnő üzleti lehetőség is, és Kurázsi mama a nyereség bűvöletében olykor azokat is hajlandó feláldozni, akik a legfontosabbak számára.

A címszerepben Pregitzer Fruzsina lesz látható, partnerei Kosik Anita, Nagyidai Gergő, Horváth Viktor, Gyuris Tibor, Horváth László Attila, Jenei Judit, valamint Tóth Zolka, Kovács Balázs m.v., Zakariás Máté m.v., Sikó Koppány e.h. és Szeri Martin e.h. A díszletet Fodor Viola, a jelmezeket Lokodi Aletta jegyzi, a zenei vezető Tamás Attila. A Kurázsi mama és gyermekei című előadást Keresztes Attila értelmezésében láthatja majd a nyíregyházi közönség október 16-tól.

Kiemelt kép: Pregitzer Fruzsina (Fotó: Csutkay Csaba)