Nagy magyar kortárs alkotók műveiből rendez aukciót az idén 25 éves Virág Judit Galéria november 13-án, a Budapest Kongresszusi Központban.

A 10. Háború utáni és kortárs művek aukciójának fő attrakciója a Nudelman-gyűjtemény, amelyben többek között Keserü Ilona, Maurer Dóra, Nádler István, Fajó János és Lakner László alkotásai kapnak helyet. Nudelman László gyűjtőszenvedélye kilencéves kora körül indult. A bélyegek világa után rátalált a numizmatikára, majd mindezt a festmények gyűjtése követte a hetvenes évek közepétől kezdve. Kollekciójának darabjai a legjobb magyar kortárs alkotásokból tevődik össze. Az aukciós kínálatban szerepel Nádler István egy korai, geometrikus irányzathoz köthető ikonikus darabja, a Gyász IV., amely édesapja halálának kapcsán a veszteség témáját dolgozza fel. A festmény 15 millió forint kikiáltási árról indul. Keserü Ilona Mind7 című festménye is kalapács alá kerül, melyet az tesz különlegessé, hogy a művész növényi applikációkkal dolgozott, és az egyes színek az emberi bőr tónusait képviselik. Az alkotás kikiáltási ára 18 millió forint.Az Overlappings Maurer Dóra egy fontos képsorozatának darabja, melyen a színek többféle módon kerülnek interakcióba, és ezáltal új színrétegeket alakítanak ki. A festmény 9 millió forintról indulva keresi új tulajdonosát. Fajó János nagyméretű olajvászonképe, a Zöld rés női idomokat idéz fel. A rózsaszín és narancssárga színek összehangolásával készült pop art remekmű 3,6 millió forintért már gazdára találhat, de becsértéke a 8 millió forintot is eléri.

Büszkék vagyunk rá, hogy a hetvenes évektől a kilencvenes éveken át minden korszak reprezentálva lesz az aukciónkon, a Kongresszusi Központban, és a legnagyobb magyar alkotók mellett a fiatal generáció számos jeles alkotása is a műgyűjtők látómezejébe kerülhet”- nyilatkozta Kelen Anna művészettörténész és árverésvezető. Az aukción szereplő alkotások ingyen megtekinthetőek november 2-12-éig minden nap, 10 és 18 óra között a Virág Judit Galériában, ahol Nudelman László két alkalommal tárlatvezetést is tart.

Kiemelt fotó: Keserü Ilona: Mind7 (részlet) (Forrás: kultúra.hu)