Új Örökös Tagjai köszöntésével, és saját alapítású díjainak átadásával ünnepelte Erkel Ferenc születésnapját a Magyar Állami Operaház november 8-án az Erkel Színház büféjében, ahol Ókovács Szilveszter mellett Szinetár Miklós is köszöntette az intézmény dolgozóit, illetve a sajtó képviselőit. Az idei év különlegessége, hogy a színház saját munkatársai mellett az Opera Corpus sajtódíjjal újságírók és médiaszakemberek munkáját is elismerte.

A Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai idén Kertesi Ingrid és Róka István operaénekest, valamint ifj. Harangozó Gyula koreográfust, balettművészt, a Magyar Nemzeti Balett korábbi igazgatóját választották soraikba. Őket Szinetár Miklós köszöntötte szívhez szóló beszédében, ahol külön kiemelte, hogy hatalmas megtiszteltetés számára, hogy az idei évben is részese lehet ennek a különleges eseménynek. Posztumusz elismerésben a tavasszal koronavírus-betegeségben elhunyt Busa Tamás és Mersei Miklós operaénekesek, valamint Mihály András gordonkaművész, karmester, az Opera egykori főtitkára és igazgatója részesültek. Róluk egy perc néma csenddel emlékeztek az Opera dolgozói, illetve az eseményen részt vevő családjaik és a sajtó munkatársai is. Berczelly István operaénekes, aki tavaly lett a Magyar Állami Operaház Mesterművésze, szintén idén vette át az elismerést.

Erkel Színház (Fotó: Berecz Valter)

A magánénekesek közül a Székely Mihály emlékplakettet művészi és emberi magatartása alapján Keszei Bori, a legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek odaítélhető Melis György-díjat Cser Krisztián, az ösztönös tehetséget és színpadi személyiséget elismerő Sudlik Mária-díjat Kovács Annamária vehette át az ünnepségen. A Závodszky Zoltán-díjat, amelyet a Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészek kaphatnak meg, Rálik Szilvia érdemelte ki az idén, míg a Vágó Nelly-emlékérmet Horváth Kata jelmeztervezőnek ítélték oda. Az operai háttérszakmákban dolgozóknak járó Vasfüggöny-díjat, melyet idén adnak át utoljára Németh István, hangosító kapta. Emlékérmet vehetett át a világjárvány elleni intézményi védekezésben az elmúlt évad során végzett munkájáért Fejes-Luczás Rita orvosi asszisztens és dr. Katona-Pecze Xénia kulturális menedzser. Az adminisztrációban dolgozókat elismerő Dárday Andor-emlékplakettet dr. Kovács Zsófia jog- és humánpolitikai osztályvezető és Száraz Alexandra bérgazdálkodási osztályvezető kapta meg. Az Opera ezen kívül idén is jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azokat a művészeket és munkatársakat, akik 25 éve dolgoznak az intézménynél.

Idén első ízben adta át a Magyar Állami Operaház az általa alapított Opera Corpus sajtódíjat. A díjátadó előtti rövid beszédében az intézmény igazgató, Ókovács Szilveszter kifejtette, hogy az elmúlt tíz-tizenöt év alatt óriásit változott a világ, és ezzel együtt az emberek színházba járási szokásai is jelentősen átalakultak, így ma már egy sokkal szűkebb réteg érdeklődik az operák iránt, mint azelőtt. Az elismeréssel az intézmény olyan újságírók, médiumok és kommunikációs szakemberek munkáját kívánja jutalmazni, akik az elmúlt évtizedben a kulturális sajtó szűkülő piaci lehetőségei ellenére is önzetlen munkával segítették az Opera eseményeinek, művészeinek publicitását, illetve példaértékű nyitottsággal, alapossággal és tárgyilagossággal számoltak be az intézmény produkcióiról. A díjat első évben Bóka Gábor, az Operavilág.hu szerkesztője, Bóta Gábor rádiós és televíziós műsorvezető, kritikus, Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, Gábor László, az Origo főszerkesztője, László Ferenc zenekritikus, Lukács Csilla, az ATV terjesztési igazgatója, Mohácsi Szilvia rádiós és televíziós újságíró, Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója, Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója és Zsoldos Dávid, a Papageno ügyvezetője vehette át. A sajtó munkatásai rövid beszédükben egyöntetűen hangsúlyozták, hogy számukra az Opera egyfajta önzetlen elköteleződést jelent, ami sokuk életét gyerekkoruk óta meghatározza.

Kiemelt kép : Az Opera díjazottjai (Fotó: Nagy Attila)