Ma ünnepli 75. születésnapját Kern András, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, író, énekes, humorista, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Kern András 1948. január 28-án született Budapesten. Tanulmányait a Sziget utcai általános iskolában kezdte, és már középiskolás korában országos ismertségre tett szert, amikor osztálytársával részt vett a Ki mit tud-on, egy paródia-számot adtak elő. 17 éves korában egy másik barátjával forgatott, Mi lesz? című filmjével elnyerte a XIII. Országos Amatőrfilm-fesztivál fődíját. Innen egyenes út vezetett a Színház- és Filmművészeit Főiskolára, ahol 1970-ben végzett. A diploma megszerzését követően a Vígszínház társulatához szerződött, amelynek azóta is folyamatosan tagja. Számos filmben és sorozatban szerepelt, nagy sikerű televíziós műsorokban láthatták a nézők, hangja pedig szinte elválaszthatatlan Woody Allen alakjától. Feleségét 1976-ben ismerte meg a Lincoln Ábrahám álmai című film forgatásán, fiuk Tamás 17 évesen betegségben elhunyt.

Kern András (Fotó: Orlai Produkciós Iroda)

Pályája során immáron több mint 150 bemutatóban szerepelt, olyan nagy sikerű előadásokban láthatták a nézők, mint a Játszd újra, Sam!, amely 30 éve szerepel a Vígszínház repertoárján, A képzelt beteg vagy a Játék a kastélyban című Molnár-darab, de színpadra lépett Az öldöklés istene, A velencei kalmár vagy éppen a Cseresznyéskert főbb szerepeiben is. Jelenleg a 500. előadásán is túljutott Woody Allen-vígjátékon kívül Az apa című kortárs dráma címszerepében, Az élet mint olyan Yonájaként, a Kabaré Herr Schultzaként, illetve az ifj. Vidnyánszky Attila rendezte Egy szerelem három éjszakája című dráma Gáspárjaként látható a Vígszínházban. Emellett sűrűn feltűnik az Orlai Produkciós Iroda előadásaiban is, általában Hernádi Judit partnereként, most a Valódi hamisítvány és a Válaszfalak című darabokban találkozhatnak vele a nézők.

Filmes karrierjét már 10 éves korában elkezdte, a Kaland az Állatkertben című rövid játékfilmben szerepelt először, és innentől kezdve szinte folyamatosan forgatott. Olyan ikonikus alkotásokban láthatták őt a nézők, mint az Ötvös Csöpi-sorozat, a Sztracsatella, A miniszter félrelép, vagy éppen a Csocsó, avagy éljen május elseje és az Egy szoknya, egy nadrág. Kiemelkedő a szinkron területén nyújtott munkássága is, különleges hangszínét immáron évtizedek oda kölcsönzi Woody Allennek, de hallhattuk őt többet között a Macskafogóban, a Szaffiban vagy éppen a Lúdas Matyiban.

Kern András (Fotó: Gál Bereniké)

A színház és a film mellett évtizedek óta énekesként is aktív, első nagylemezét, amely 1985-ben Kern címmel jelent meg, további hét követte, a mai napig rendszeresen ad koncerteket, ahol legendássá vált Lövölde tér című dala minden alkalommal felcsendül. Ma este a Vígszínházban találkozhatnak vele a nézők, születésnapja alkalmából lép fel Hernádi Judit, Heilig Gábor, Fesztbaum Béla és Wunderlich József közreműködésével.

Tehetségét az évek alatt számos díjjal ismerték el: 1976-ban Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt, ’78-ban Jászai Mari-díjat, 1988-ban és 2001-ben Ajtay Andor-emlékdíjat vehetett át, 1989 óta érdemes, majd 2003-tól kiváló művész. Eközben kapta meg a Karinthy-gyűrűt (1995), a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét (1996) és a MSZOSZ-díjat (1996) is. 2003 óta a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, 2004-ben érdemelte ki a Déri János-díjat, amelyet 2007-ben a Páger Antal-színészdíj mellett a Kossuth-díj is követett. 2005 óta a XIII. kerület díszpolgára, 2010 óta pedig Pro Urbe Budapest díjas. 2012-ben vette át a Harsányi Zsolt-díjat, 2015-ben és 2019-ben a Vígszínház-díjat és 2020-ban a Ruttkai Éva-emlékdíjat.

Isten éltesse még nagyon sokáig!

Kiemelt kép: Kern András (Fotó: Gál Bereniké)