Az április 23. és november 27. között megrendezésre kerülő 59. Velencei Képzőművészeti Biennále Magyar Pavilonjában Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című pályaművét mutatják be Zsikla Mónika kurátor gondozásában. Az Esterházy Művészeti Díjas alkotó személyében újra női kiállítóval jelentkezik Magyarország, Németh Hajnal 2011-es projektje, és Schaár Erzsébet 1982-es posztumusz tárlata után. Keresztes Zsófia színes mozaikokkal készült embernagyságú képzőművészeti alkotásait Bécsben, Prágában és New Yorkban is önálló kiállításon mutatták be, de a Lyoni Biennálén is szerepeltek már.

A tizenöt beérkezett pályázat közül a Ludwig múzeum igazgatója és a Velencei Biennále nemzeti biztosa, dr. Fabényi Julia jelentette be a szakmai zsűri döntése alapján kiválasztott nyertes kurátort és kiállítást. A zsűri indokolása szerint:Keresztes Zsófia alkotásaiban merészen átlépi és ugyanakkor ötvözi a művészeti ágak és stílusok határait. A pavilon terét egyetlen egészként kezelő, az építészet, a szobrászat és az iparművészet határán mozgó, jellegzetesen női nézőpontú installációja önmagunk megismerésével és az emberi kapcsolatokkal foglalkozik és a képzelet tájain tesz belső utazást, melyhez többek között Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből merített inspirációt. Mozaikokkal borított különös, amorf szobrai egyéniek és látványosak; művészete személyes, friss, aktuális. Formavilága egyszerre idézi a szürrealizmust és a századforduló organikus építészetét, de a 21. század technikai megoldásaival dolgozik, és saját korának problémáit és életérzését jeleníti meg.”

A négy nagyobb egységből álló kiállítás álmok és valóság, múlt és jövő, identitáskeresés és önazonosság ellentétjeit és szerves egységét hivatott ábrázolni.

Kiemelt kép: Keresztes Zsófia egyik alkotása (Fotó: MTI/Mohai Balázs)