Ma ünnepli 45. születésnapját Keresztes Tamás, Jászai Mari-díjas színművész, rendező, zeneszerző.

Keresztes Tamás 1978. március 24-én született Debrecenben. Tízéves korában ismerkedett meg Porcsin Lászlóval, aki egy tíz hetes nyári színésztábort követően meghívta a helyi alkotóműhelybe, az Alföld Színpadra. Innen már egyenes út vezetett a Csokonai Színház Légy jó mindhalálig című musicaljének egyik szerepéig, amelyre Pinczés István válogatta be, illetve az Ady Endre Gimnázium drámatagozatos osztályába. Az érettségiig és azt követően is folyamatosan színpadközelben maradt Debrecenben, ami jól is jött neki, mert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára csak negyedjére vették fel. Végül bekerült Hegedűs D. Géza osztályába 2000-ben, ahol mestere volt mások mellett Ascher Tamás, Bodó Viktor, Mundruczó Kornél, Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor. A diploma megszerzését követően egy ideig alkalmanként foglalkoztatta csak a Katona József Színház, ám hamarosan az akkori igazgató, Zsámbéki Gábor leszerződtette, és azóta is a teátrum társulatának tagja.

Klasszikus és modern produkciókban is bizonyította már kivételes tehetségét, emlékezetes alakítást nyújtva például a Ledaráltakeltűntem (Vinnai-Bodó), a Cigányok (Grecsó Krisztián), a Kurázsi mama és gyermekei (Brecht), az Emilia Galotti (Lessing), a Portugál (Egressy Zoltán) vagy éppen a Nóra – Karácsony Helmeréknél (Ibsen) című drámákban. Jelenleg az Ahogy tetszik, az Ascher Tamás Háromszéken, a Tartuffe, a Lear király, a Mesteremberek és a Moszkva-Peking Transzszimfónia című előadásokban találkozhatnak vele a nézők, és színpadra lép majd Stanisław Ignacy Witkiewicz Vízityúk című darabjában is áprilisban, amelynek próbafolyamata most is zajlik Zsótér Sándor vezetésével.

Keresztes Tamás az Egy őrült naplójában (Fotó: Takács Attila)

Legismertebb szerepe mégsem az anyaszínházán keresztül találta meg, az Orlai Produkció, a Füge Produkció és a MASZK közös szervezésében jött ugyanis létre az Egy őrült naplója című előadás, amelyet természetesen a Katona is támogatott. A Bodó Viktor rendezte monodráma 2016 óta fut folyamatos teltházzal, számos külföldi fesztivál programjába nyert meghívást az évek alatt, Keresztes Tamásnak pedig meghozta a Színikritikusok Díját a legjobb férfi szereplő kategóriában, illetve a Mastercard – az Év Színházművésze elismerést. A Katona mellett több alternatív társulat színlapján is találkozhatunk nevével alkotóként, oszlopos tagja például a Vajdai Vilmos által életre hívott TÁP Színháznak, de közreműködött már a Vígszínház, a Városmajori Szabadtéri Színpad, a 6SZÍN vagy éppen a GetGloser koncert-sorozat produkcióiban is.  

Színházi munkái mellett gyakran láthatjuk filmekben is, feltűnt például az Isteni műszakban, a Mancsban, a Kincsemben, játszott A Viszkisben, a Műanyag égboltban és ő a főszereplője a Lajkó, cigány az űrben című vígjátéknak is.

2004-ben elnyerte a legígéretesebb pályakezdő díjat a Színikritikusoktól, egy évvel később a POSZT-on a legjobb 30 év alatti színész lett, majd megkapta a Pukk-díjat és a Máthé Erzsi-díjat is. 2008-ban Junior Prima, 2012-ben Jászai Mar-díjjal ismerték el tehetségét, 2015-ben Vastaps-díjat kapott (2018-ban ezt szintén elnyerte), majd érkeztek a fentebb említett díjak 2017-ben az Egy őrült naplója című produkcióért. 2018-ban a Story Gálán Érték-díjat vehetett át.

Jelenet a Lajkó – Cigány az űrben című filmből (Fotó: szegedma.hu)

Kiemelt kép: Keresztes Tamás (Fotó: szinhaz.org)