Április 13-án mutatják be a Pesti Magyar Színház legújabb színházi nevelési előadását, a Kő, papír, ollót az Árt-Járóban. A Pass Andrea által jegyzett produkció rendezője a teátrum társulatának tagja, Keresztény Tamás, aki a tavalyi évadban bemutatott Szárazság című TIE előadásban is nagy szerepet vállalt.

Az előadásban három gimnazista utolsó középiskolai tanévét láthatjuk. Ahogy haladunk előre az időben, egyre kevésbé tudják, hogy mit is akarnak kezdeni az életükkel. Természetesen elérkezik a pillanat, amikor kénytelenek döntést hozni. Ezen a ponton kezdődik a nézőkkel a közös játék. A szereplők dilemmáit együtt dolgozzák fel, így a résztvevő diákoknak lehetőséget teremtenek arra, hogy a szereplők sorsán keresztül, önmagukról, jövőképükről, saját félelmeikről beszélhessenek, gondolkodjanak. Pass Andrea Kő, papír, olló című írása a pályaválasztás viszontagságait járja körbe, méghozzá teszi ezt a megszólítani kívánt fiatalok nyelvén. A darabban – váltott szereposztásban – Nagy Petra/Szép Evelin, Keresztény Tamás/Eszenszky Gergely, valamint Jaskó Bálint/Kocsis Gábor lesz látható.

Rengeteg bizonytalanság, félelem, feszültség érződik a karaktereken. Három teljesen különböző családi háttér elevenedik meg. Szerintem ez egy fontos téma. Emlékszem még, hogy én milyen riadt voltam végzősként, és erről senkinek nem mertem beszélni. Remélem, hogy az előadással tudunk majd egy kicsit enyhíteni a diákok érzelmi hullámvasútján. Ennek érdekében a nézők az előadás utána egy feldolgozó drámafoglalkozáson fognak részt venni. Az előadás és a foglalkozás komplexitása remek lehetőség lesz arra, hogy a diákok kieresszék magukból a félelmeiket. Ha azt sikerülne elérni, hogy a nézőink megérezzék azt, hogy nincsenek egyedül a homályos gondolatokkal; hogy amit éreznek, teljesen normális…, hogy más is ezt érzi…, akkor boldog leszek” – mondta el Keresztény Tamás, az előadás rendezője.

Kiemelt kép: Keresztény Tamás (Fotó: Juhász Éva)