Puzsa Patrícia 2015-ben csatlakozott a Vígszínház társulatához. A fiatal színésznőt láthatjuk többek között A dzsungel könyvében Túna szerepében a Pesti Színházban, a nagyszínpadon játszik a Háború és béke és az Egy éj a Paradicsomban című előadásokban, a Házi Színpadon pedig a különleges történetű Máglyában, valamint a színházi próbafolyamatról szóló Rendezésben is. Ehhez hasonló legújabb bemutatója, a Bíborsziget, melynek premierje október 12-én lesz a Pestiben. Puzsa Patríciával beszélgettünk az előadás próbájáról, a szerepéről, és mesélt arról is, milyen dolgok érdeklik most a színházon felül.

Milyen hangulatban zajlottak a próbák?

Nagyon jó a csapat, sokan vagyunk benne fiatalok, Géza (Hegedűs D. Géza, a rendező) szabad kezet adott nekünk, végig nagyon felszabadultan próbáltunk.

Nehezítette a dolgotokat, hogy dupla fenekű a történet? Előadás az előadásban.

Az volt a nehéz benne, hogy hogyan tudunk megmutatni úgy egy próbát, amiben vannak hibák, hogy a néző számára élvezhető és szellemes legyen az, amit lát. Továbbá hogyan tudjuk megtalálni az egyensúlyt abban, hogy két párhuzamos szerepet lát a néző. A próbáló és a szerepet játszó színészt. Nagyon pregnánsnak és pontosnak kell lennie a ki- és belépéseknek ahhoz, hogy a két játszott szerep egyértelműen szétváljon egymástól.

Fotó: Várady Nikolett

Volt már hasonló színházi munkád?

Szerepátvétel volt, a Rendezésben, fent a Házi Színpadon. Abban is egy előadás próbáját láthatják a nézők.

Kit alakítasz a Bíborszigetben?

Egy színésznőt, aki hat éve van a színháznál és most már szeretne nagyobb szerepet is játszani, nagyobb felelősséget vállalni egy előadásért, és ennek hangot is ad a társulat előtt. Két szerepet is játszik, az egyik egy Vadnő, majd a második felvonásban Poppyt, ő Lady Lowfat (Hegyi Barbara) szobalánya, és van a történetében egy szerelmi szál is.

Milyen a színésznő, akit játszol?

Elégedetlen, feldúlt. Próbál alázatosan dolgozni, de végig nagyon feszült amiatt, hogy nem hagyják érvényesülni. Rivalizál az idősebb színésznőt játszó Hegyi Barbarával, és próbál tőle minden egyes fogást ellesni. A végén egy-egy Barbara által használt gesztus vissza is tér az előadásban, csak már Poppy csinálja, nem pedig Lady Lowfat.

Fotó: Várady Nikolett

Milyen bemutatóid lesznek még az évadban?

Egyelőre ez az egy van, de én ettől függetlenül nagyon boldog vagyok, mert azt érzem, hogy most szükségem van a befelé fordulásra, feltöltődni, menni más irányokba is, körbenézni, hogy mi is történik a világban. Amikor négy bemutatód van egymás után, akkor nap mint nap csak a színházzal tudsz foglalkozni, ez tölti ki a mindennapjaidat.

Ami most nagyon izgat például az a Hard Dog Race, amin a kutyámmal, egy angol springer spániellel szeretnék elindulni. Hosszú, komoly felkészülést igényel, mint anno a Nemzeti Vágta. Keresem a következő challenge-emet, amivel újabb falakat tudok ledönteni.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Várady Nikolett